Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Vanilja v prahu in uporaba v slaščicah

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
vanilja v prahu in uporaba v slascicah

Vanilja brez dvoma kraljuje na prestolu začimb, ki jih uporabljamo pri pripravi sladic. S svojim omamnim okusom navdušuje v številnih kulinaričnih kreacijah…


Kaj pravzaprav sploh je vanilja?


Vanilja spada v družino orhidej. Vaniljevi stroki, ki jih uporabljamo kot začimbo, so torej plod tropskega drevesa, posebne orhideje ovijalke, ki lahko v višino seže tudi do več metrov. Rastlina začne cveteti po tretjem letu in šele takrat lahko nastanejo njeni sadeži. Ko plodove obdelajo, dobijo značilen vonj po vanilji. Snov, ki ji daje značilo aromo, pa se imenjuje vanillin. 

Na zemeljski obli so najbolj razširjene tri vrste vanilje:


  • Burbonska vanilja ali Madagaskarska vanilja (Vanilla planifolia ali vanilla fragrans)
  • Tahiti vanilja(Vanilla tahitensis)
  • in zahodno-indijska vanilja(Vanilla pompona).


    Uporaba vanilje v stroku


    V tem primeru vaniljo razrežemo po sredini, z noževo konico iz sredice postrgamo aromatična semena ter jih uporabimo pri kuhanju. Iz strokov se izdeluje tudi vanilja v prahu. Gre za fino mlete posušene stroke in zrnca vanilje. Na tak način poleg zelo aromatičnih semen dobimo tudi veliko arome, ki jo vsebujejo stroki.

    Mleta vanilja ni tako zelo poceni, a kot pravijo Američani: “A little goes a long way” – zaradi močne arome zadostujejo že majhne količine. V primerjavi z ekstraktom je aroma bolj intenzivna. Če želite v receptu nadomestiti vaniljin ekstrakt ali pasto z vaniljo v prahu, potem uporabite polovično količino! Na primer: če je v receptu navedeno: 1 čajna žlička vaniljinega ekstrakta, ga nadomestite z ½ čajne žličke mlete vanilje. To ekstravagantno sestavino lahko prav tako uporabimo za aromatiziranje sladkorja, medu, kave, kakava, čokoladnih krem, mleka (sploh doma pripravljenega mandljevega!) pudinga, jogurta, peciv…

    Želeno količino enostavno le vmešate kamorkoli želite. Z mleto vaniljo, rumom, rjavim sladkorjem in maslom lahko pripravimo t.i. “butterscotch omako”, katere okus navduši… Pripravimo lahko tudi domačo mešanico solnega cveta in vanilje, ki jo uporabimo za piko na I pri določenih piškotih ali čokoladi…

    Poleg tega se uporabo vanilje v prahu priporoča, če pripravljamo jed, ki jo za dolgo časa izpostavljamo visoki temperaturi. Za razliko od ekstrakta ne vsebuje alkohola, ki med daljšo izpostavljenostjo toploti hlapi in izgublja svojo moč…

    Hmmm, že diši po mlečnemu rižu ali tapioki pudingu. Pa morda še nasvet: to dragoceno začimbo hranimo v tesno zaprtem kozarčku in stran od ekstremnih temperatur ter vlage. Za razliko od vaniljinega ekstrakta se pravilno hranjen vaniljin prah nikoli “ne pokvari”…

    Uporaba vanilijevega ekstrakta


    Poleg vanilje v prahu se pri pripravi slaščic uporablja še vaniljin ekstrakt in vaniljin sladkor. Vanilin ekstrakt je narejen tako, da se strok vanilje namaka v 35 % alkoholu in topli vodi. Tak ekstrakt lahko precej enostavno pripravimo tudi sami doma. Ko take produkte kupujemo na trgu, je vredno preveriti, če gre za pravi ali sintetičen vaniljin ekstrakt. Če je na izdelku napisano “aroma vanilje” to pomeni, da v izdelku ni prave arome, temveč zgolj sintetiziran vanillin…

    Kaj pa vanilijev sladkor?


    Vanilin sladkor  pa je sladkor, ki se je navzel arome (včasih razrezanega) stroka, ki je dlje časa “počival” v sladkorju. Ponekod se takemu sladkorju zaradi še intenzivnejše arome doda še vanilja v prahu. Kvaliteten in obogaten vanilin sladkor se dobi v specializiranih trgovinah. Ponudbo za vanilin sladkor z burbonsko vaniljo lahko preverite TUKAJ.

    Za konec pa še: Ste vedeli, da vanilja deluje kot ojačevalec okusa? Če jo dodamo svojim jedem, se pogosto zgodi, da jedi ne rabimo dodajati veliko sladkorja.

    BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

    Naroči sestavine z 10% popustom:

    Vrhunski BAM izdelki

    Popust za izdelke iz recepta - 10%:
    -0,79 €
    Skupaj:
    7,11 €

    Že poznaš naš YouTube kanal?

    Novice
    Recepti
    Aktualno
    Novice
    Recepti
    Aktualno