Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Uporaba začimb: kaj, koliko in katere?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
uporaba zacimb: kaj koliko in katere
Začimbe, čudežni in nepogrešljivi del kuhinje, ki dajejo jedem vonj in okus, jih obogatijo in nadgradijo. Seveda je ključnega pomena pa tudi, katere za kaj  uporabljati in koliko.
Katere začimbe uporabiti?
Pomembne pri sami izbiri začimb, so seveda sestavine, ki jih bomo uporabili v določeni jedi. Ponavadi se osredotočamo na glavno zvezdo jedi, da ji z začimbami poudarimo in obogatimo okus v jedi. V spodnji tabeli vam predstavljamo začimbe priporočene za določene sestavine in jedi.
Jed / glavna sestavina jedi Osnovne začimbe Začimbe za bolj pogumne
Perutnina Poper, rožmarin, origano, timijan, bazilika Čili, kari, žafran, kurkuma, rdeča paprika
Ribe, morski sadeži Poper, timijan, rožmarin, bazilika Rdeča paprika, kari, kurkuma
Svinjina, govedina Poper, majaron, kumina, poper, rožmarin, origano Kari, čili, kajenski poper, sladka paprika
Prelivi Poper, koper, bazilika, peteršilj, drobnjak Čili
Zelenjavne jedi Poper, majaron, peteršilj, poper, timijan Čili, kajenski poper
Sladice Cimet, klinčki, muškatni orešček Bergamotka, sivka, meta, piment
Količina začimb?
Pomembno vlogo pa igra seveda količina začimb, ki jih uporabljamo. Pri uporabi posameznih je seveda potrebno upoštevati, kaj bomo začinjali in prav tako tudi same lastnosti začimbe. Če gre za začimbe izredno močnega okusa, je že majhna količina dovolj, saj lahko v primeru, da jo damo preveč, prevlada in prikrije okus. V to skupino spadajo predvsem poper, česen, pekoče začimbe in orientalske začimbe. Na drugi strani pa imamo blage začimbe, med katere spadajo predvsem zelišča: rožmarin, timijan, origano, bazilika, majaron, peteršilj in drobnjak. Le-te lahko uporabimo sveže ali suhe, vendar je za suhe priporočljivo, da jih pred uporabo zdrobimo med prsti, saj s tem spustimo iz njih aromo. Priporočamo, da za prelive in solate uporabite sveža zelišča, prav tako za ribje jedi in jedi iz morskih sadežev, saj jim le-ta dodajo še več okusa. Za same začetnike priporočamo, da se držite receptur, in se s tem počasi spoznavate z začimbami. Pozneje se lahko začnete igrati z okusi začimb, jih kombinirate in njihovo količino začenjate prilagajati svojemu okusu. V primeru, da receptura nima količin, priporočamo polovico čajne žličke na štiri porcije jedi, če uporabljate močne začimbe, pa uporabite samo četrtino čajne žličke.
In katera je najpomembnejša začimba? SOL
Ključni pomen pri vsaki jedi seveda nosi sol. Sol je osnovna začimba, ki jedem poudari okus in jih s tem obogati. Uporablja se tako v slanih kot tudi v sladkih jedeh, saj jim s ščepcem soli poudarimo okus in sladkobo. Izrednega pomena je seveda količina, ki jo moramo dozirati po količini in vrsti mesa. Upamo, da vam bodo zgornji napotki v pomoč pri uporabi začimb in da bodo s tem vaše jedi zasijale.   Članek je prispevala Vesna.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno