Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Timijan, uporaba in kakšne vrste poznamo?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
timijan je zacimba ki se uporablja v stevilnih kuhinjah vkljucno z evropsko britansko sredozemsko afrisko latinsko in srednjeamerisko regionalno amerisko in karibsko

Timijan je začimba, ki se uporablja v številnih kuhinjah, vključno z evropsko, britansko, sredozemsko, afriško, latinsko in srednjeameriško, regionalno ameriško in karibsko.

Timijan je začimba, ki se uporablja v številnih kuhinjah, vključno z evropsko, britansko, sredozemsko, afriško, latinsko in srednjeameriško, regionalno ameriško in karibsko. 

Svež timijan občiajno najdete na oddelku sveže zelenjave, timijan pa lahko poiščete tudi v suhi različici, ta čaka med ostalimi suhimi zelišči in začimbami. 

Vendar pa njegova uporaba ni bila vedno zgolj kulinarična. Obstajajo dokazi, da so stari Egipčani uporabljali močne antiseptične lastnosti timijana pri obredih balzamiranja.

Timijan je rastlina, katere majhni listi rastejo na grozdih tankih stebel. Timijan se uporablja kot začimba vseh vrst jedi, bodisi sam ali kot del mešanice skupaj z drugimi običajnimi zelišči, kot so rožmarin, žajbelj in majaron. Primeren za vsako dieto in zelo redko velja za alergen, lahko timijan uživajo vsi, ki želijo kuhati s svežimi zelišči. 

Kako je timijan sploh nastal?

Izvor timijana je mogoče zaslediti v starodavnih družbah po vsem Sredozemlju, čeprav ga zdaj gojijo in kuhajo po vsem svetu. Vendar pa njegova uporaba ni bila vedno zgolj kulinarična. Obstajajo dokazi, da so stari Egipčani pri svoj obredih balzamiranje uporabljali močne antiseptične lastnosti timijana. Rimljani so timijan smatrali za simbol poguma in moči – zlasti v zvezi z vojaško junaštvom. Pred bitko so ga pripeli vejice timijana na oblačila in z dimom šopkov timijana blagoslovili svoje domove. V srednjem veku je veljalo, da aktivna antiseptična spojina timijana, timol, ščiti pred okužbo, zato so ga uporabljali za zdravljenje kožnih lezij. Kasneje je timijan veljal za znak prisotnosti mitskih vil. Skozi svojo dokumentirano zgodovino je bil timijan vključen v metode konzerviranja hrane zaradi prijetnega zeliščnega okusa in antibakterijskih lastnosti. 

Uporaba timijana

Timijan lahko uporabite v celotni obliki ali tako, da naberete posamezne liste s stebla tako, da jih nežno odščipnete na dnu vsakega listnega grozda. Liste timijana, cele ali sesekljane, lahko dodamo jedi v katerikoli fazi kuhanja. Dlje ko se kuhajo, več okusa bodo zagotovili. Stebla timijana so vlaknasta in se med kuhanjem ne pokvarijo. Če med kuhanjem uporabite stebla, le poskrbite, da jih pred serviranjem odstranite. Če timijan uporabljate med peko, uporabite le lističe tako, da jih nežno odščipnete s stebla. Timijan se običajno uporablja v slanih jedeh, kot so dušeno ali pečeno meso, zelenjava ali ribe. Uporablja se lahko tudi za dodajanje okusa in globine marinadam, juham in juham, elementom koktajlov in čajem. 

Posušen ali svež timijan

Medtem ko ima posušen timijan skoraj enak okus kot sveži, ga je običajno treba dozirati manj – bodisi samostojno bodisi med postopkom kuhanja, da bi prikazal svojo celotno paleto. Posušene liste timijana lahko nadomestite s svežimi pri katerikoli uporabi, vendar uporabite eno tretjino toliko posušenega timijana, kot bi ga uporabili svežega. Kako točno uporabljati timijan v kuhinji pa si preberite tukaj.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno