Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Sredozemske začimbe: vrste in značilnosti

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
sredozemske zacimbe: vrste in znacilnosti

Z besedo Sredozemlje označujemo območje 22 držav, ki se raztezajo okrog Sredozemskega morja. V različnih zgodovinskih obdobjih je bilo to ozemlje središče številnih velikih imperijev. Dandanašnji dan je območje poseljeno z različnimi narodi z raznovrstnimi kulturami. Vsekakor se zgodovinska in kulturna pestrost odražata tudi v sredozemski – ali kot jo imenujemo drugače: mediteranski – kulinariki. Najznačilnejše predstavnice sredozemske hrane so Grčija, Italija in Španija, ne smemo pa pozabiti, da v to skupino načeloma spadajo tudi manj značilne države, kot sta na primer Maroko in Turčija.

Sredozemlje: območje raznovrstnih zelišč in začimb
Katere začimbe in zelišča so značilna za sredozemlje?
Bližina zgodovinskih trgovskih poti je mediteranskim deželam omogočala precej velik dostop do raznovrstnih začimb s širnega sveta. To je eden od razlogov, zakaj so se v tradicionalnih receptih ponekod ukoreninile tudi začimbe, ki na njihovem področju ne uspevajo. Za to območje so značilna vroča in suha poletja ter kratke, mile in deževne zime. Podnebju prilagojene so tudi rastline, ki tam uspevajo. Najbolj poznane so oljke, južno sadno drevje in vinska trta. Rodovitna tla in zmerno podnebje sta zelo ugodna tudi za rast zelišč. Za severnoafriško območje je zelo značilna uporaba muškatnega oreščka, cimeta, ingverja, klinčkov in žafrana. V južnoevropski kulinariki so se uveljavila predvsem sveža zelišča, ki dobro uspevajo na njihovih tleh. To so: bazilika, rožmarin, timijan, lovorov list, peteršilj in žajbelj. Tipične vzhodnomediteranske začimbe pa so piment, koper in meta.
Uporaba mediteranskih začimb in zelišč:
Sredozemska kuhinja je znana in cenjena po vsem svetu, saj je zelo zdrava pa tudi zelo okusna.V jedeh prevladujejo sveže sestavine, predvsem zelenjava, sadje, stročnice, žitarice, ribe pa tudi meso v zmernih količinah. Zelišča v hrani poskrbijo za svežino, s tem pa v kuhinji pričarajo pravo poletno vzdušje. Sredozemska zelišča in začimbe se uporabljajo širom sveta na najrazličnejše načine. Kot primer lahko navedemo cimet: v Turčiji ga uporabljajo za predvsem za začinjanje slanih in pikantnih jedi (uporabljajo ga tudi pri slaščicah), v Franciji pa ga uporabljajo predvsem z namenom, da ojača in popestri okus sladkih jedi. Svež, zdrav in osvežilen obrok Tipične sredozemske začimbe – to so tiste, ki nam najprej padejo na pamet: bazilika, timijan, rožmarin ... – se zelo dobro podajo k ribam, zelenjavi, popečeni zelenjavi, solatam, juham in pečenemu mesu. Bazilika je ena najpopularnejših začimb in absolutno nujna začimba pri vseh jedeh, v katerih prevladuje paradižnik. Je zelo zanimiva začimba za pripravo rib, školjk in morskih sadežev. Koper se pogosto uporablja v omakah, pomakah in juhah, dodaja pa se ga tudi v vložene kumarice. Timijan popestri ribje jedi, zelo pogosto pa se uporablja tudi pri pripravi mesnih jedi, saj pomaga pri razgradnji maščob. Tudi za lovor velja, da pomaga pri prebavljanju jedi. Liste jedem navadno dodajamo kar cele, saj tako oddajo največ arome in okusa. Peteršilj se uporablja skoraj povsod (pri pripravi krompirja, omak, nadevov ...). Rožmarin pa se poda se k številnim vrstam mesa (jagnjetini, perutnini, svinjini, govedini, teletini, zajcu), zelenjavi z izrazitim okusom, gobjim jedem, k marinadam, solatnim prelivom in k nekaterim omakam, sploh tistim s paradižnikovo osnovo. Želimo vam obilo veselja pri ustvarjanju,

pa dober tek!

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno