Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Solni cvet - za zdravje in užitek

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
solni cvet - za zdravje in uzitek
Marsikdo se ne zaveda obsežnosti koristi, ki se skrivajo v odličnih in kompleksnih kristalih solnega cveta. Fleur de sel je precej poznana in uveljavljena sol. Je ena izmed najpogosteje uporabljenih »končnih soli«, saj lahko že v zelo malih količinah iz drugih sestavin privabi celovit okus. Solni cvet prepoznamo po krasnih lesketajočih se kristalčkih, ki se med seboj združijo v rahle kepice. Po okusu je najbolj kompleksna in slana sol izmed vseh. Solni cvet v skodelici Preden začnemo brskati po čudežnih močeh solnega cveta, pa najprej pomislimo, zakaj je pomembno, da poznamo njegov izvor. Gre za nerafinirano (=neprečiščeno) sol, kar pomeni, da le-ta ni dodatno obdelana. Ravno iz tega razloga mora biti voda, iz katere je narejena, kvalitetna, naravno bogata z minerali in čim manj onesnažena. Pri solnemu cvetu velja isto pravilo, kot pri zrnih kave ali pa vinu: kvaliteta je odvisna od regije, načina pridelovanja in obdelave. Veličino solnega cveta lahko opišemo v štirih glavnih točkah: 1) Kristali kot taki. Njihova velikost in oblika sta precej neobičajna. Majhni samostojni kristalčki se hitro raztapljajo, med tem pa se iz njih kar vije intenziven solni okus. Za njih je značilno, da intenzivnost – tako hitro kot se prikrade – tudi odide. Za to, da je slan okus prisoten dlje časa, pa poskrbi razpad večjih piramidastih kristalčkov. Rezultat je konstantno spreminjajoča (in kljub temu uravnotežena) jakost. 2) Solni cvet vsebuje malo vlage. Posledično so kristalčki v vodi topijo počasneje, kot pa kristalčki klasične soli. Ker solni cvet pogosto dodamo čisto na koncu, se kristalčki in hrana zares združijo šele v naših ustih ... 3) Postopek pridelovanja solnega cveta je zelo dobro nadzorovan in precizen. To pripomore k temu, da je solni cvet zelo bogat z različnimi minerali (kalcij, magnezij ...). 4) Izgled soli je zaradi barve (in oblike) čudovit in ravno zato je ta sol tako pogosto uporabljena tudi kot zadnji dodatek v slaščičarstvu in kulinariki. Barva solnega cveta se razteza od snežno bele, do rahlo sive ... Solni cvet je eden tistih malih in nepogrešljivih končnih detajlov, ki običajen obrok spremeni v kulinarično doživetje. Browniji in solni cvet - pika na i pri marsikateri jedi
Pa pobrskajmo po »čudežni moči solnega cveta«:
Zaradi svoje delikatne narave se solni cvet med kuhanjem ne uporablja »kot začimba«, saj pri visokih temperaturah izgubi svoj edinstven značaj. Namesto tega ga uporabljamo kot »ščepec čarovnije«, ki ga rahlo posujemo po končanih jedeh, ki potrebujejo le še malo dodatnega »buma«. Zaradi strukture se kristalčki v ustih ne bodo takoj raztopili; posledično je okus bolj intenziven in dolgoročen. Solni cvet je zelo bogat z minerali, kar naj bi bil rezultat kakovostnega in dobro nadzorovanega procesa pridelave. Vsebnost natrija, katerega presežek lahko povzroča visok krvni tlak ali pa vpliva na delovanje avtonomnega živčevja, je v solnemu cvetu precej nizka.  

Pa dober tek!

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno