Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Sadne solate

 • Čas branja Čas branja: 2 minuti
sadne solate
Ste sladkosnedi? Bi nekaj sladkega? Piškot, mogoče tortico? Kaj pa, če bi svoje telo danes razvajali s sadno solato? Predvsem poletje, je idealen čas, da si privoščimo prvovrstno sadno solato, saj je sadja v izobilju. Sadje, ki ga uporabimo za pripravo sadne solate naj bo, če se le da, sezonsko in lokalno, saj je takšno sadje najbolj primerno za naš organizem. Sadna solata je jed, sestavljena iz različnih vrst sadja, prisoten pa je lahko tudi preliv. Sadje vsebuje fruktozo (sadni sladkor), vlaknine, minerale, vitamine, antioksidante in druga za nas dobrodejna fitohranila. Fitohranila so naravne snovi, ki rastlinam dajejo barvo, okus, vonj in jih varujejo pred boleznimi. Sadje, ki hitro oksidira (jabolka, banane), je priporočljivo preliti z limoninim sokom, da ohrani lepo barvo. Ostanek pripravljene sadne solate nikoli ne hranimo dolgo v hladilniku. Narezano sadje začne namreč hitro gniti.
Načini priprave sadne solate
 • Sadje najprej operemo, po potrebi olupimo in odstranimo semenje ali koščice. Najbolj klasično pripravljena sadna solata, ima sadje narezano na kocke.
 • Naslednji priljubljen način, kako postrežemo sadno solato, so nabodala. Uporabimo lesena nabodala, ki jih nato zapičimo v izpraznjeno, narobe obrnjeno lupino lubenice. Tam počakajo goste.
 • Malo manj poznan način rezanja sadne solate, pa je karpačo. Sadje je narezano na velike tenke rezine.
Dodatki
 • Največkrat pripravljena sadna solata, je sestavljena iz sadja, narezanega na dokaj enakomerne kocke, potresena s ščepcem sladkorja in po potrebi prelita s kančkom limoninega soka. Namesto z limoninim sokom, lahko sadno solato prelijemo tudi s sokom drugih citrusov, recimo pomarančnim ali mandarininim sokom.
 • Namesto navadnega kristalnega sladkorja, lahko dodamo muscovado rjavi sladkor ali žlico medu.
 • Sladkosnedci največje sorte, si sadno solato radi popestrijo s kepico priljubljenega sladoleda ali porcijo stepene sladke smetane.
 • Odrasli, si na sadno solato rade volje kanemo malo sadnega likerja.
 • Kot dodatna osvežitev sadne solate v poletnih dneh, je lahko tudi jogurtov preliv. Uporabimo lahko navadni ali sadni jogurt.
 • Največji gurmani, pa se na sadni solati ne bodo branili sesekljanih orehov, pinjol, kokosovih kosmičev in lističa mete.
 • Čokoholiki prisegajo na čokoladni fondi, kjer sadje pomakajo v stopljeno čokolado.
Nekaj kombinacij sadja
 • Načeloma, si sadje za pripravo sadne solate, izbiramo povsem po svojem okusu. Če pričakujemo goste, jih lahko vnaprej vprašamo, če katero sadje ni zaželjeno na jedilniku ali pa naredimo dve skledi različnih sadnih mešanic. V eni skledi zmešamo nekaj kosov iz nabora domačega sadja: jabolka, hruške, slive, grozdje, marelice, jagode ... V drugi skledi zmešamo bolj eksotično sadje: kivi, banane, ananas ali pa mogoče različno jagodičje: borovnice, maline, ribez, robide, ne pozabimo ponuditi lubenice in melone.
 • Sadnim solatam lahko dodamo tudi suho sadje: marelice, rozine, brusnice. Suho sadje je pred uporabo treba za 15 minut namočiti v vroči vodi in ga nato narezati. Tako sadje je zelo sladko, zato ne rabi dodatnega sladkorja.
Članek je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno