Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Pravilna in pretirana uporaba začimb v kuhinji

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
pravilna in pretirana uporaba zacimb v kuhinji

Hrana je vedno boljša, ko je primerno začinjena. Toda – kaj se smatra pod pravilno in kaj pod pretirano uporabo začimb? V vseh naših gospodinjstvih se pod besedo “začinjanje” zagotovo razume dodajanje soli in popra, toda prava umetnost začinjanja zajama veliko več kot le to. Obstaja ogromno različnih vrst začimb, zelišč in mešanic s katerimi lahko jedi ponesemo v drugo dimenzijo. Toda marsikdo se začimb in začinjanja boji.


Katero začimbo naj k jedi dodam?


Kdaj naj jo dodam? Je dodane preveč ali premalo? Katera začimba se še ujema z že uporabljeno… Vse to so vprašanja, ki se, vsaj začetnikom, pogosto motajo po glavi. Zato bomo nekaj teh vprašanj danes razčistili. Začimbe in zelišča so velik dar narave. Uporabna so tako v kulinariki, kot tudi v zdravilne namene. Ne pozabimo, da so v preteklosti naši predniki kot glavni vir za zdravljenje uporabljali raznovrstne plodove narave. Mnogo znanja se je – zaradi zgolj ustnega izročila pa tudi z zažiganja knjig – tekom stoletij izgubilo, kar je seveda velika škoda. Največ tega znanja se je ohranilo v kitajski in indijski kulturi pa tudi na Tajskem, kjer še dandanes zelo cenijo naravna zdravila. V kolikor se kakorkoli zdravite z začimbami, se seveda prej natančno pozanimajte o količinah ter posvetujte z zdravnikom.


Sedaj pa v kuhinjo!


Zelo na kratko povedano: začimbe so ojačevalci okusov. Ob pravi uporabi z njimi lahko dosežemo čudeže. Zato se začimb nikar ne bojte ter jih ne hranite doma samo za »posebne priložnosti«. O značilnosti posameznih začimb, načinih uporabe, jedeh v katere se podajo ter o drugih začimbah s katerimi se ujemajo se pozanimajte na spletu ali pa v dobrih kuharskih knjigah, nato pa z njimi kar pogumno v lonec! Tudi v naši rubriki »recepti« najdete kar precej zanimivih receptov in nasvetov o začimbah in njihovi uporabi. V pravih zmernih količinah lahko začimbe vedno dodajate skoraj povsod. Dobra hrana torej ni zgolj produkt odlične tehnike in spretnosti, toda tudi poznavanja začinjanja. Na ta način hrano obogatimo, izvlečemo in prepletemo okuse in dosežemo pravo fuzijo vseh okusov.


Ja, ampak KAJ in KOLIKO?


V jedi lahko – glede na svoj okus – dodate boj ko ne katerokoli začimbo. Obstajajo seveda začimbe, ki se v nekatere jedi bolj podajo kot v druge in so vsekakor »varna izbira«, toda fiksnih pravil za začinjanje ni. Poleg branja različnih receptov in raziskovanja o kombinacijah so najboljša učna baza lastno učenje s poskusi in napakami ... Nekega splošnega pravila, koliko začimbe se v jed doda, ni. Za približen uvid pokukajte v že obstoječe recepte, nato pa naj vas pri kuhanju vodi razum: po odločitvi katero začimbo boste uporabili, jo v jed dodajte zmerno. Saj veste, če dodate premalo, lahko v lonec naknadno še vedno vržete dodaten ščep ali dva, če pa dodate preveč nečesa, poti nazaj ni. 

Skrivnost dobrega kuhanja je v vaji in začimbah. Seveda lahko z začimbami in drugimi sestavini lahko popravljamo tudi napake (npr. če je nekaj presladko, preveč pekoče, preveč kislo ...), a o tem več drugič. Verjamite, ko boste svoje znanje o začimbah in njihovi uporabi razširili, boste v kuhanju še bolj uživali. In ne pozabite – vaja dela mojstra!

*Pa dober tek!*

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-11,58 €
Skupaj:
104,22 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno