Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Pica, najbolj priljubljena jed na svetu

  • Čas branja Čas branja: 5 minut
pica najbolj priljubljena jed na svetu

Pica, enostavna, a tako okusna jed, da se je nikoli ne naveličamo. Jed z bogato tradicijo, ki je postala svetovno priznana in priljubljena hrana s številnimi regionalnimi različicami in slogi, ki jih najdemo v različnih kulturah in državah.


RECEPT ZA NAJBOLJŠO PICO

Iz kje izvira pica margarita?

Pica izvira iz Italije, natančneje iz Neaplja, mestu na jugu Italije. Prva pica datira v konec 18. ali v začetek 19. stoletja. Prvotna pica je bila preprosta jed, pripravljena iz ploščatega kruha s paradižnikom, česnom, oljčnim oljem in po možnosti s sirom. Bila je priljubljena ulična hrana med neapeljskimi delavci.

Sčasoma je popularnost pice vedno bolj naraščala, dodajali so ji različne nadeve, kot so mocarela, bazilika in druge sestavine. Konec 19. stoletja je nastala pica Margherita, poimenovana po italijanski kraljici Margheriti. Vsebovala je paradižnik, baziliko in sir mocarela; tri barve italijanske zastave kraljici Margheriti na čast. 

Priljubljenost pice pa je kmalu prerasla območje Neaplja. Razširila se je po vsej Italiji, z italijanskimi priseljenci pa se je razširila v različne dele sveta. 

Najbolj priljubljene pice po svetu

Neapeljska pica (Italija): Neapeljska pica je klasična italijanska pica, ki izvira iz Neaplja. Ima tanko, hrustljavo in mehko skorjo z rahlo ožganim robom. Nadevi so običajno preprosti in vsebujejo sveže sestavine, kot so listi bazilike, paradižnik San Marzano, sir mocarela in oljčno olje.

New York Style Pizza (Združene države Amerike): Za newyorško pico so značilne tanke, velike in zložljive rezine. Skorja je na zunanji strani hrustljava, v notranjosti pa mehka, lepo zvečljiva. Običajno je obložena s paradižnikovo omako in sirom mozzarella ter dodatnimi dodatki, kot so gobe, klobase in pekoči feferoni.

Chicago Deep Dish Pizza (Združene države Amerike): Čikaška globoka pica je znana po masleni debeli skorji, ki je bolj podobna piti kot tradicionalni pici. Peče se v globoki okrogli ponvi in je obložena s sirom, gosto paradižnikovo omako in z dodatki. Običajno je obložena s sestavinami kot so zelena paprika, čebula, gobe ter klobasa. Je visoko kalorična in nasitna.

Pizza Margherita (Italija): Margherita ali margerita je klasična italijanska pica, ki predstavlja barve italijanske zastave. Ima tanko skorjo in je posuta s sirom mocarela, lističi bazilike, svežim paradižnikom, pokapljana pa je z oljčnim oljem. To preprosto, a okusno pico uživajo po vsej Italiji in je ena najbolj zaželjenih pic v številnih picerijah po vsem svetu.

Havajska pica (Kanada): havajska pica je unikatna vrsta pice, ki izvira iz Kanade. Sestavljena je iz tradicionalne osnove za pico, ki je prelita s paradižnikovo omako, šunko, sirom in ananosm. Čeprav jo mnogi obožujejo, je med ljubitelji pice sprožila razprave o primernosti sadja kot nadeva za pico.

Sredozemska pica: Pica sredozemskega tipa je navdihnjena z okusi sredozemske regije. Pogosto vsebuje prelive, kot so feta sir, olive, sveža zelišča, oljčno olje in paradižnik. Ta vrsta pice se pripravlja v različnih državah, med drugim v Grčiji, Turčiji in drugih sredozemskih obalnih regijah.

Pica Quattro Formaggi (s štirimi siri) (Italija): Ta italijanska pica je sanjska pica za ljubitelje sira. Vsebuje kombinacijo štirih različnih sirov, kot so mocarela, gorgonzola, fontina in parmezan. Skorja je običajno tanka in hrustljava, kar omogoča, da okusi sirov pridejo do izraza.

Pomembno je poudariti, da nekatere pice izvirajo iz določenih regij, vendar so se stili pic razširili po vsem svetu in v različnih delih sveta lahko najdemo različne pice. 

Najboljši recept za pico

Tudi domača pica je lahko izredno okusna. Morda je že res, da doma nimamo krušne peči ali profesionalne peči za pico, toda z dobro pripravo in vrhunskimi sestavinami, lahko ustvarimo vrhunske okuse tudi v domači kuhinji. Preberi si recept za najboljšo pico.

Moderne izpeljanke pice

Pica je s svojo priljubljenostjo in posebnimi okusi spodbudila nastanek številnih jedi, ki vključujejo elemente pice ali črpajo navdih iz njenih okusov.

Tukaj je nekaj primerov jedi, ki jih je navdihnila pica:

Pica kruhki

Pica kruhki so odlična ideja za piknik kosilo s prijatelji. Priprava pica kruhkov vzame nekoliko več časa kot priprava pice, zraven pa obvezno potrebujemo še pomake, da bodo pica kruhki še sočnejši. Nadevamo jih lahko z zelenjavimi ali mesnimi nadevi, dodamo kislo smetano, začimbe in vnaprej pripravljeno omako za pico. Pomembno je tudi, da se potrudimo pri oblikovanju testa, da bodo naši pica kruhki izgledali karseda privlačno. Zanimiva kombinacija je tudi s sladkim, tako da jih lahko ponudimo tudi kot svojevrstno sladico.

Pica polžki

Tudi pica polžki se uvrščajo med slastne prigrizke, nad katerimi bodo vsi gostje navdušeni. Čeprav so najbolj okusni še vroči iz pečice, bodo dobri tudi kot hladen prigrizek. Njihov izgled je ljubek in dobra stran pica polžkov je, da je lahko skoraj one-bite jed, ali pa samostojno kosilo, če jih pojemo več. Zraven se priležejo različne pomake ter sveža zeljnata solata!

Pica role

V testo je zavit nadev za pico, ki se peče ali cvre do hrustljavosti. Pogosto so polnjene s sirom, omako in različnimi dodatki za pico. Tudi za pica role bodo raznorazne pomake hvaležen in osvežujoč dodatek.

Pizza Muffini

Pica muffini so slani muffini, polnjeni s prelivi za pico. Testo za mafine je običajno aromatizirano z začimbami za pico, kot sta origano in česen v prahu, nadev pa lahko vsebuje sir, omako in razne dodatke, narezane na kockice. Pečejo se do zlatorjave barve.

Pica Quiche

V pici Quiche so združeni okusi pice s slanim nadevom iz jajčne kreme. Pogosto vsebuje priloge za pico, kot so na kocke narezana paprika, sir, čebula in šunka. V priloge vmešamo jajca, mleko ter začimbe. Mešanico vlijemo v skorjo pite in pečemo, dokler se ne strdi.

Pica sir na žaru

V sendvičih s sirom za pico je koncept klasičnega sira na žaru nadgrajen z okusi pice. Običajno se kruh namaže z omako za pico, vmes pa položimo sir in dodatke za pico. Sendvič pečemo na žaru, dokler se kruh hrustljavo ne zapeče, sir pa lepo stopi.

Ocvrt pica krompirček

Pica krompirček je slasten preobrat tradicionalnega krompirčka. Hrustljav krompirček prelijemo s pica omako, topljenim sirom in različnimi dodatki za pico. Začinimo ga z BAM mešanico začimb Pica & Pašta. Ocvrtke nato pečemo ali pražimo, dokler se sir ne stopi in naredi mehurčke, kar ustvari okusno in zadovoljivo jed.

Omenjene moderne variacije in izpeljanke klasične pice prikazujejo vsestranskost in prilagodljivost njenih osnovnih okusov, kar omogoča ustvarjalne interpretacije in nove načine uživanja pice. Prigrizki, predjedi ali glavne jedi, ki jih navdihuje pica, so čudovita popestritev tradicionalnih pica okusov.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,39 €
Skupaj:
3,51 €

O avtorju

Teja .
Vsebinski marketing

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno