Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Pekoče začimbe

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
pekoce zacimbe
Borimo se s poletno vročino s pekočino pekočih začimb. Izjemno in neverjetno, a učinkovito: v poletnih mesecih pekoče začimbe učinkovito hladijo kljub vročini v želodcu in na jeziku. Kot pregovor pravi klin se s klinom zbija, oziroma v tem primeru s kapsaicinom v pekočih začimbah. Kapsaicin je snov, ki jo najdemo v nekaterih pekočih začimbah in spodbuja k delovanju centra za uravnavanje temperature v možganih in s tem telesa.
Čili paprike
Čili paprika velja za eno izmed najbolj pekočih začimb, ki vsebujejo kapsaicin, poleg tega je začimba znana tudi kot afrodiziak in celo kot naravni antibiotik. Uporablja se na splošno po celotnem svetu, poznamo pa več različnih vrst čilijev, ki se ne razlikujejo le po videzu, ampak po svoji jakosti. Prvo mesto zaseda sorta Carolina Reaper in velja za najbolj pekoč čili na svetu. Naslednja mesta zasedajo sorta Dorset Naga iz Bangladeša, karibska sorta Trinidad Scorpion Butch T in britanska sorta Naga Viper. Najbolj poznani pa so jalapeno čili in habanero čili, ki se tudi najbolj razširjeno uporabljata po celem svetu.
Kajenski poper
Kajenski poper slovi kot čudežna začimba, ki se ne le uporablja v kuhinji kot odlična začimba, ampak hkrati pripomore k uravnavanju krvnega obtoka, boljši prebavi in spodbuja celjenje ran. Kaj sploh je kajenski poper? Kajenski poper je v Evropo prinesel Krištof Kolumb in je mešanica v prah zdrobljenih posušenih čilijev. Stopnja pikantnosti kajenskega popra je seveda odvisna od vrste čilijev, uporabljenih v kajenskem popru.
Curry
Med eno izmed svetovno poznanih pekočih začimb spada tudi curry. Govorimo o mešanici začimb z imenom curry, katera izvira iz Indije. Ponavadi mešanico sestavljajo kardamom, čili, cimet, klinčki, koriander, poper, kurkuma, lovor in kumina. Se pa seveda sestava posameznih mešanic razlikuje v uporabi začimb in zelišč. Posledično poznamo več različnih vrst curry-jev od zelenega curry-ja, znanega kot eden izmed najbolj pikantnih na Tajskem, pa vse do malo bolj eksotičnih, kot je mango curry, kateremu mango v sami mešanici daje sadni priokus. Uporaba currija Curry uporabljamo za razne juhe in marinade, predvsem za piščančje meso in za morske sadeže ter ribe. Hkrati pa ga lahko uporabimo tudi za popestritev prilog od riža pa vse do zelenjave. Potrebno pa je vedeti, da je pred samo uporabo curry-ja le-tega treba prepražiti v olivnem olju, saj s tem ojačamo njegovo aromo. Poleg pekoče začinjenosti, ki jo dajejo zgornje začimbnice, imajo pekoče začimbe tudi posebne zdravilne učinke, saj podaljšujejo življenje, pospešijo metabolizem, uničujejo bakterije in na telo celo delujejo protivnetno. Za vse tiste, ki niste preveliki ljubitelji pekoče hrane, jo lahko vzljubite tudi tako, da jih dodajate jedem v zelo majhnih količinah.   Članek je prispevala Vesna.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno