Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Otroci, kuhanje in začimbe

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
otroci kuhanje in zacimbe
Tokrat bi se dotaknili povezave med otroci in uporabo začimb v kuhinji. Začimbe niso samo sestavni del kulinaričnega doživetja, ampak imajo tudi zdravilne učinke, katere je dobro poznati in uporabiti. Zaradi nepoznavanja večina staršev jedem za otroke raje ne dodaja začimb … Zakaj? Zato, ker nekateri strokovnjaki uporabo začimb za male otroke odsvetujejo. Pa se spet vprašamo zakaj? V trgovskih verigah začimbam dodajajo dodatke, ki na naše telo ne vplivajo dobro, kot so razni konzervansi, barvila, ojačevalci okusa in podobno, ki jih z začimbami tudi zaužijemo. Torej - naj nam bo cilj nakup dobrih začimb preverjenega porekla. Nakup naravnih rastlin brez dodatkov je v tem primeru prava odločitev. Začimbe so v osnovi posušeni delci rastlin. V primeru, da so rastline sveže in brez dodatkov, so tudi za male in večje otroke zelo pomembne in primerne. Nekatere tradicionalne kulture (npr. Indija) so najboljši pokazatelj, da je temu tako. Prav pri otrocih lahko z uporabo začimb naredimo veliko dobrega in preprečimo ali celo odpravimo marsikatero težavo. Izogibajo pa naj se ostrih začimb kot sta poper in čili. Že v času nosečnosti se pripravljamo na prihod novega člana, zato mamicam v tem času ni priporočljivo uživati določenih ostrih začimb, kot so poper, čili, hren, paprika, gorčica, čebula in česen (v večjih količinah). Priporočljive začimbe pa so: peteršilj, luštrek, majaron, timijan, muškatni orešček, rožmarin, limonina lupinica in cejlonski cimet. Prve začimbe v otrokovi prehrani so namenjene blaženju krčev. Tu nam lahko pomagajo komarček, kumina in janež. Ko pa začne otrok spoznavati gosto hrano, nekako po 6. mesecu nastopi čas, da se spozna še z nekaterimi začimbami. Začimbe, tako kot hrano, uvajamo postopoma. Ena nova začimba na teden je dovolj, da imamo čas opaziti, ali se pokažejo kakšne alergične reakcije na nov dodatek. Tu velja opozoriti, da tudi sol sodi med začimbe. Malčkom hrane ni treba soliti, vsaj ne prezgodaj, kajti okus za sol je pridobljen in ne prirojen. Tudi ko sol začnete uporabljati, jo uporabljajte zmerno. Pa naštejmo nekaj začimb, ki bodo blagodejno vplivale na vašega malčka. Samo opomba - tudi z uporabo zelišč začnite zmerno. Meta, bazilika, origano, rožmarin, majaron, pomarančna in limonina lupinica, vanilija, peteršilj, cejlonski cimet, sladka paprika, luštrek, drobnjak in posušen paradižnik. Če ima kakšno začimbo vaš malček še posebej rad, jo izkoristite za uvajanje novih živil. Za več informacij o tej tematiki se v branje priporočajo naslednje knjige, ki vam bodo morda začimbe še bolj približale in vam odkrile njihov blagodejni učinek:
  • Zdravilna moč začimb za otroke
  • Ščepec vedenja
  • Ščepec ustvarjanja
  Članek je prispevala Monika.
Izjava glede prehranskih in zdravstvenih trditev na spletni strani zacimbe.si Vse informacije na straneh spletne trgovine Zacimbe.si (www.zacimbe.si), so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene, kot nadomestilo za nasvete lečečega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, saj niso priznana s strani zdravstvenih avtoritet. Izdelki in trditve o posameznih izdelkih na tej spletni trgovini, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA). V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.  
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno