Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Omaka s puranom

 • Čas branja Čas branja: 3 minute
omaka s puranom
Puran in piščanec, dve vrsti mesa, ki zelo radi sprejemata raznolike začimbe in začimbne mešanice in nam s tem nudita obilo kulinaričnih dogodivščin. Drznite si uporabiti začimbe, ki se ne znajdejo velikokrat na vašem jedilniku. Drznite si eksperimentirati. "Poslušajte" svoj okus in mu dodajajte nove dimenzije.
Kaj potrebujete za pripravo purana v omaki:
 • ponev s pokrovko
 • štedilnik
 • kuhalnico
 • nož
 • desko
Sestavne za pripravo purana v omaki:
Začimbe za purana v omaki lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Priprava purana v omaki:
 1. Puranje zrezke narežemo na tenke trakove. Gledamo, da režemo v nasprotni smeri poteka vlaken mesa, da bo meso mehko. Čebulo narežemo na drobne koščke.Česen nasekljamo.
 2. Narezano čebulo in česen zmešamo z začimbami, maslo stopimo na vroči ponvi in dodamo začinjeno čebulo in česen. Popražimo toliko, da čebula postekleni nato dodamo 3 žlice mletih indijskih oreščkov, premešamo, ponev pokrijemo in pustimo, da se duši 10 minut. 
 3. Po dušenju čebule dodamo narezano puranje meso, ga dobro premešamo s čebulo, rahlo posolimo, dodamo ščep sladkorja in takoj prilijemo kokosovo mleko sobne temperature. Dolita tekočina nikoli ne sme biti mrzla, ker deluje kot šok na meso, ki lahko posledično postane bolj trdo.
 4. Ponev spet pokrijemo in omako kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se nekaj tekočine pokuha, in omaka postane bolj kremne strukture.
 5. Pet minut pred koncem kuhanja, dodamo še 3 žlice celih indijskih oreščkov.
Dlje časa bo omaka brbotala na štedilniku, bolj bo meso mehko, bolj se bo čebula razpustila in bolj se bodo okusi kremno povezali. Omako ne pozabite večkrat premešati in malo tudi poskusiti. Po svojem okusu lahko dodate še malo določene začimbe, katere se vam zdi, da se je ne opazi dovolj. To velja tudi za sol in sladkor. Ščep sladkorja, ki se elegantno vrine med sol in začimbe, omakam da žametno strukturo okusa. Omaka, ki ste jo skuhali, je primerna za vse priloge: riž, testenine, kruhovi cmoki...  
Dodatni nasveti:
 • Indijski oreščki se bodo v omaki ravno prav omehčali in obenem obdržali nekaj čvrstosti, da bodo dali posebno noto omaki. Po želji, cele indijske oreščke lahko malo popražite in nato dodate omaki. Indijske oreščke lahko zamenjate z arašidi. Če so arašidi soljeni, bodite previdni pri dodatnem soljenju omake.
 • Če ste ljubitelj pikantnih jedi, dodajte omaki več čilija ali ingverja. Če bodo jedli tudi otroci, je dovolj le malo ingverja. Pikantna hrana je dobra za našo prekrvavitev in odpornost.
 • Ostale začimbe, ki so naštete v receptu, lahko najprej dodate v polovični meri, in jih nato postopoma dodajate tekom kuhanja, po vašem okusu.
 • Puranje meso lahko zamenjate s piščančjim.
 • Kokosovo mleko nima okusa po kokosu, je pa prijetno gosto in ne potrebujete dodatnega gostila za omako. Če ga ne želite uporabiti, ga lahko zamenjate z vročo vodo in škrobom oziroma moko za gostitev. Tudi sladka smetana poskrbi za delno zgostitev omak.
Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno