Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Okus žara v domači pečici

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
vcasih nam lahko peko na zaru pokvari vreme ali na to vplivajo drugi dejavniki zato je dobro vedeti da lahko piknik zabavo prestavite tudi v zaprte prostore

Včasih nam lahko peko na žaru pokvari vreme ali na to vplivajo drugi dejavniki, zato je dobro vedeti, da lahko piknik zabavo prestavite tudi v zaprte prostore.

Čeprav kuhanje v zaprtih prostorih morda ni tako privlačno kot peka na žaru je zaradi vremenskih omejitev ali drugačnih omejitev to včasih zasilna rešitev. Dobra pečica lahko deluje kot notranji plinski žar. 

1. Preverite možnosti pečenja vaše pečice

V priročniku za svojo pečico preverite, če ima funkcijo pečenja na žaru in kako jo je potrebno uporabiti. Zelo pomembno je, da preverite ali naj bodo vrata pečice zaprta ali ne. Če v priročniku piše, da morate med peko na žaru vrata pustiti odprta, to pomeni, da jih boste morali odpreti le malo. Odprta vrata pečice omogočajo kroženje zraka, kar spodbuja enakomerno obarvanje in pečenje vaše hrane. Če ima vaša pečica nastavitev konvekcije ali ventilatorja, potem lahko pri peki vrata pečice pustite zaprta. Funkcija pečic s takšno funkcijo poskrbi, da ventilator zagotavlja potreben pretok zraka, kar pa zagotovi, da toplota porazdeli enakomerna in tako hrana enakomerno porjavi.

2. Uporabite pravo posodo za peko v pečici

Novejše pečice so ponavadi opremljene s posodo za žar, ki se popolnoma prilegati v pečico. Funkcija žara pomeni tudi visoko temperaturo, ki jo lahko prenese samo določena vrsta posode. Ponavadi so te posode opremljene z rešetko za žar in globokim pladnjem, kamor lahko odteka odvečna maščoba. Za peko lahko uporabite tudi litoželezno ponev za žar.

3. Pravilna postavitev

Pomembno je, da pladnja ali posode s pripravljeno hrano ne postavite predaleč oziroma preblizu toplotnega grelca pečice. Vaša hrana mora biti sicer obarvana, porjavela in hrustljava, saj bo tako podobna tisti iz žara. Bolj kot bo hrana oddaljena od toplotnega grelca, daljši bo čas peke in bolj bo podobna hrani pečeni v pečici in ne na žaru.

4. Izberite primerno temperaturo

Večina pečic s funkcijami žara ima funkcijo nastavitve temperature. Če se odločite za žar pri visoki temperaturi, boste spodbudili hitro pečenje, vendar to morda ni primerno za hrano, ki morajo doseči visoko temperaturo kot so to steaki ali čevapčiči. Temperatura, ki jo nastavite na žaru, mora sovpadati s časom pečenja na žar funkciji v pečici. 

5. Bodite pozorni

Za razliko od običajne peke hrane, peka v pečici s funkcijo žara zahteva stalen nadzor. Zaradi visokih temperatur,  je veliko večja možnost, da se hrana zažge, zato je pomembno, da ste vedno pri roki. Bodite previdi in priostni celoten čas peke.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,49 €
Skupaj:
4,41 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno