Izkoristi popust dobrodošlice. Vpiši kodo WELCOME in svoje naročilo znižaj za 10%. 😎

Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Ognjena čarobnost žara

  • Čas branja Čas branja: 6 minut
ognjena carobnost zara

Žar, kulinarična tradicija z bogato zgodovino, ki jo cenijo mnogi, je postala temelj svetovne kuhinje. V tem članku ti razkrivamo zanimiv izvor žara, njegove živahne kulture in okusnih jedi. Od skromnih začetkov do razvoja v mednarodni fenomen, je žar danes poznan kot eden izmed najbolj popularnih načinov priprave mesa in zelenjave. Pridruži se nam pri raziskovanju neustavljive privlačnosti žara.


PREBERI RECEPT ZA BBQ PIŠČANCA S PEČENO KORUZO NA ŽARU

Razgibana zgodovina žara, njegovi raznoliki slogi in božanski okusi so osvojili srca ter brbončice ljudi po vsem svetu. Barbecue slastna rebrca ali nežna rezina prekajene bržole, mmm … privlačnost žara je zagotovo nesporna!

Odkrij, kako pripraviš najokusnejše mesne in zelenjavne jedi, tako da uporabiš vrtni žar ali prenosni žar, začiniš živila z najboljšimi začimbami in jih spečeš do popolnosti!


Izvor žara

Začetki žara segajo v antiko, njegov razvoj pa naj bi potekal neodvisno v različnih kulturah po vsem svetu. Čeprav je težko določiti eno samo kulturo ali datum nastanka, so se skozi zgodovino uporabljale različne oblike peke na žaru.


Eno od prvih znanih oblik kuhanja na žaru lahko zasledimo pri ljudstvu Arawak v današnji Južni Ameriki. Za dimljenje in kuhanje mesa so uporabljali leseno konstrukcijo, imenovano barbacoa. Španski raziskovalci so se s tem načinom kuhanja srečali na Karibih konec 15. Stoletja.


V Severni Ameriki so imela indijanska plemena, kot so Taino na Karibih in Timucua na Floridi, prav tako svoje metode dimljenja in kuhanja mesa. Beseda "barbecue" naj bi izhajala iz besede "barbacoa", ki jo uporabljajo Taini.Evropski ameriški naseljenci so te tehnike kuhanja prilagodili in vanje vključili svoje kulinarične tradicije. Metode kuhanja na žaru so se razvile in razširile po različnih regijah, še posebej priljubljene pa so postale na jugu Združenih držav Amerike.


Na jugu ZDA, zlasti v državah, kot so Teksas, Kansas City, Memphis in Karolina, se je žar močno zasidral v lokalno kulinarično kulturo. Vsaka regija je razvila svoj poseben slog peke na žaru, za katerega so značilne različice kosov mesa, začimb, omak in načinov kuhanja.


Na splošno lahko izvor žara zasledimo pri avtohtonih načinih kuhanja v Ameriki. Kljub temu sta njegova široka priljubljenost in razvoj kulinarične tradicije posledica različnih kulturnih vplivov in regionalnih prilagoditev skozi stoletja.


Tudi Slovenci smo veliki ljubitelji jedi z žara. Žar je veliko več kot priprava kosila, predstavlja namreč druženje z družino in s prijatelji, zabave ter praznovanja.


Priljubljene žar jedi

Žar jedi se med različnimi regijami in kulturami lahko precej razlikujejo, vsaka pa ima svoje preference. Tukaj je nekaj priljubljenih žar jedi, ki jih uživajo po vsem svetu:


Rebrca: Ne glede na to, ali gre za svinjska, goveja ali jagnječja rebra, so ti sočni kosi mesa priljubljeni pri peki na žaru. Lahko se počasi kuhajo, dimijo ali pečejo na žaru in so pogosto premazana z aromatičnimi omakami.


Goveje prsi: Goveje prsi so znane po svoji nežni in sočni strukturi, ki jo dosežemo z dolgotrajnim dimljenjem ali počasnim pečenjem.Svinjina: Vroča svinjina je jed iz počasi kuhane in zdrobljene svinjske pleče ali zadnjice. Pogosto je začinjena s suho mešanico in kuhana več ur, dokler ne postane mehka in se zlahka raztrga.


Piščanec: Piščanec, pečen na žaru, se pripravlja v različnih oblikah, kot so piščančja krila, perutničke ali cel piščanec. Lahko ga mariniramo, začinimo z začimbami in spečemo na žaru.


Klobase: Klobase so v različnih kulturah priljubljen element za peko na žaru. Od klasičnih “hot dogov” do svinjskih klobas, klobas chorizo ali italijanskih klobas, ki se pogosto pečejo na žaru ter postrežejo s kruhom in začimbami.


Hamburgerji: hamburgerji so priljubljena klasična jed za peko na žaru. Mleta govedina je začinjena, oblikovana v kepice in pečena na žaru do popolnosti. Običajno so hamburgerji postreženi na bombetkah z različnimi dodatki ter začimbami. Dodamo lahko okusen pečen krompir, predhodno začinjen.


Kebabi: Kebabi so nabodala in na žaru pečeno meso, zelenjava ali njihova kombinacija. Znani primeri so šiš kebab, satay in souvlaki.


Morski sadeži: Morski sadeži na žaru so odlična izbira za peko na žaru. Nabodala kozic, fileje lososa ali cele ribe lahko začinimo, marinirajmo in pripravimo nad vročim ogljem ali na žaru.


Zelenjava: Priprava jedi na žaru ni omejena le na meso. Na žaru lahko spečemo ali popečemo celo goro okusne zelenjave, kot na primer: koruzo, papriko, bučke, jajčevce in gobe, kar ponuja okusne možnosti za vegetarijanske ali veganske jedi. Za še boljši okus jih začinimo z zeliščnimi začimbami.


Sir za žar: Sir za žar je okusna vegeterijanska jed, ki jo lahko kombiniramo s pečeno ali surovo zelenjavo, omakami in svežo solato. Je odličnega okusa, ki ga lahko pričara samo peka na žaru, prileže pa se tudi mesojedcem!


Priloge: Priloge, kot so zelena solata, pečen fižol, koruzni kruh, makaroni, sir ali krompirjeva solata, sicer niso glavna atrakcija, vendar jih pogosto postrežemo ob mesu z žara, da dopolnijo okuse.


Kako pripraviš najboljšega piščanca na žaru

Priprava najboljšega piščanca na žaru vključuje kombinacijo najboljših začimb za perutnino, mariniranja in tehnik peke na žaru. Tukaj je vodnik po korakih, ki ti bo v pomoč pri pripravi okusnega piščanca na žaru:


Izberi ustreznega piščanca: Izberi piščanca s kožo in s kostmi, kot so piščančja stegna ali perutničke, saj so te deli piščanca med peko na žaru bolj sočni in aromatični.


Segrej žar: Žar segrej na srednje visoko temperaturo. Tako se piščanec na zunanji strani lepo zapeče, hkrati pa se enakomerno speče.


Piščanca začini: Piščanca začini s kombinacijo soli, popra in začimb za perutnino. Za boljši okus dodaj česen v prahu, sladko papriko, kajenski poper ali posušena zelišča, kot so timijan, rožmarin ali origano.


Piščanca mariniraj: Za še boljši okus piščanca mariniraj v mešanici olja, kisline (npr. limoninega soka ali kisa) ter zelišč in začimb. Piščanca pusti marinirati v hladilniku vsaj 30 minut ali čez noč, da se okus čim bolj razvije.


Priprava žara: rešetke žara premaži z oljem, da se ne prilepijo. Po želji lahko uporabiš košaro za žar ali aluminijasto folijo, da se piščanec ne prilepi na žar.Piščanca speci na žaru: Piščanca položi na segret žar s kožo navzdol. Zapri pokrov žara in ga na vsaki strani peci približno 5-7 minut, odvisno od debeline kosov piščanca. Piščanca obrni le enkrat, da se ne izsuši.


Preveri, ali je piščanec pečen: S termometrom za meso preveri notranjo temperaturo najdebelejšega dela piščanca. Ta mora doseči 74 °C, da je piščanec popolnoma pečen. Če piščanec še ni pečen, nadaljuj z žarom, dokler ne doseže omenjene temperature.Pusti ga počivati: Ko je piščanec pečen, ga odstrani z žara in počakaj nekaj minut. Tako se sokovi ponovno premešajo, piščanec pa postane mehkejši ter sočnejši.


Postrezi in uživaj: Piščanca na žaru postrezi tako, kot je, ali z najljubšimi omakami, pomakami ali prilogami. Za dodatno svežino ga okrasi s svežimi zelišči in stisnjeno limono.Ne pozabi, da se čas pečenja na žaru lahko razlikuje glede na velikost in debelino piščanca, zato moraš skrbno spremljati postopek pečenja, da se izogneš prekuhavanju ali premajhnemu pečenju. Uživaj v slastnem piščancu na žaru!


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-3,43 €
Skupaj:
34,30 €30,87 €
-0%

O avtorju

Teja .
Vsebinski marketing

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno