Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Nekaj idej in načinov, kako lahko uporabimo pekoče omake

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
nekaj idej in nacinov kako lahko uporabimo pekoce omake
Nenehno preizkušanje novih omak je verjetno znano marsikateremu ljubitelju pekočih omak. Seveda pa s tem pride tudi trenutek, ko stekleničke z omakami zasedajo večji del vrat hladilnika ... :) Pripravili smo nekaj idej, kako lahko te pekoče dobrote uporabite. Pekoča omaka je namreč veliko več, kot pa le preprost dodatek k hrani. Z nekaj kapljicami lahko s svojim okusom in vročico popolnoma spremeni in obogati  marsikatero jed. Na začetku je vredno omeniti, da obstaja ogromno različnih pekočih omak. Razlikujejo se po različnih vrstah čilijev, po drugih sestavinah, razmerjih, svojem izvoru in postopkih pridelave. V zadnjem času se je tudi v Sloveniji pojavilo kar nekaj zelo dobrih izdelovalcev omak. Gurmanska popotovanja so s temi omakami zagotovljena. ;) Pogosto ljudje pekoče omake uporabljajo kot preprost dodatek k hrani: kanček omake poškropijo po sendviču, tortilijah, pici, po že pripravljenih testeninah ... Pa vendar – pekoče omake so lahko veliko več kot (samo) to! Številne pekoče omake, ki jih lahko kupimo na trgu, so proces večletnega truda in preizkušanja. Brez dvoma so odličen končni dodatek, prav tako pa se izvrstno obnesejo tudi takrat, ko jih v hrano na »vkuhavamo« oziroma omako dodamo že med kuhanjem. Samo predstavljajte si, da se vse te sestavine v steklenički že kar nekaj časa spajajo med seboj, prepletajo in razvijajo okuse, ki postajajo samo še bolj močni in slastni. Nato pa to fuzijo dodamo še k drugim sestavinam ... Vam je znano, o čem govorim? Pekoče omake lahko uporabljamo skoraj povsod. Okus je odvisen od tega, katero omako izberemo in na kakšen način jo dodamo k našim receptom. Razlika je – glede na sestavine omake – očitna. Ali pri pripravi izberemo klasičen Tabasco ali pa neko drugo, gosto omako, ki ne vsebuje kisa in je narejena na zelenjavni osnovi ... Razlika je očitna.
Pri nas lahko izbirate med naslednjimi pekočimi omakami:
Nekaj idej, kako uporabiti pekoče omake:
  • Z nekaj kapljicami pekoče omake lahko začinimo umešana jajca. Če se boste na to navadili, boste presenečeni, kako hitro se steklenička izprazni.
Začinjena umešana jajca - popoln zajtrk.
  • Solatni prelivi. Dodajte nekaj kapljic pekoče omake v mešanico olja in kisa ali pa zamenjajte kis s pekočo omako, ki je narejena na osnovi kisa.
  • Omaka za testenine. Žlička pekoče omake v paradižnikovi omaki lahko dela čudeže.
  • Pekočo omako lahko med kuhanjem vmešamo tud v rižioto. Okus se tako razporedi prek vseh sestavin. Zelo dobro je, da rižoto po kuhanju nekaj minut pustimo, da se malo ohladi in da se med tem okusi malo posedejo.
  • Chili con carne. Tak kot lahko limonin sok popestri juho, lahko kisla pekoča omaka povzdigne in popestri okus klasičnega čilija.
Chili con carne
  • Polnjene paprike. Lahko naredite klasične polnjene paprike, lahko pa jih naredite na malo drugačen način: papriko razpolovite in očistite, napolnite z nadevom, katerega obogatite s pekočo omako, potresete s sirom in zapečete v pečici.
  • Pomake. pekoča omaka + majoneza ali pekoča omaka + kisla smetana ali pekoča omaka + kečap = vsenamenska pekoča omaka. Glede na okus, ki ga preferiramo, lahko na tak način naredimo hiter namaz za sendvič, dodatek k tuni ali k solati ... Pekoča omaka zmešana s kečapom je super dodatek k pečenemu krompirčku.
Nepogrešljive bbq pekoče omake
  • Kot marinada za meso. Začinjene perutničke z BBQ omako in ... Ni drugih besed kot: za prste obliznit.
  • Začinjeno maslo. Maslo lahko zmehčamo, vanj vmešamo najljubšo čili omako, ga pospravimo v modelček in shranimo v hladilnik, da se strdi. To maslo lahko nato uporabimo pri pripravi mesa, krompirčka ..
 

Pa dober tek!

Ekipa Začimbe.si
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno