Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Nasveti za peko na žaru

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
nasveti za peko na zaru

Prihaja poletni čas, ko zadiši po morju, poletnih osvežilnih pijačah in poletni lahkotnosti. Vedno pogosteje pa je vonj po hrani iz žara nepogrešljiv poletni dejavnik. 

Hrana iz žara pa ni odvisna le od kvalitete izbranega mesa ali zelenjave ampak tudi od vrste žara, vrste "goriva" za žar, navsezadnje pa tudi od žar mojstra ali mojstrice.

Izluščila sem nekaj pomembnih nasvetov za peko na žaru, prepričana sem, da bosta tako izbrano meso ali zelenjava navdušila brbončice vseh povabljenih.

Če jih boste upoštevali, seveda.

1. Toplota žara

Če bo žar dovolj topel, bosta izbrano meso ali zelenjava dobila hrustljavo skorjico,  v središču pa bo ostala sočnost. Dovolj topel žar bo preprečil, da bi se hrana prijela na žar. Kar ima eno veliko prednost tudi za tistega, ki je zadolžen na čiščenje žara.
Kot so nam prigovarjale že babice, kasneje tudi mame, se visoko temperaturo pri kuhanju zagotovi s pokrovko. In nič drugače ni v tem primeru. Žar tako vedno segrevajte z zaprtim pokrovom, saj se bo tako hitreje segrel na vašo želeno temperaturo. Naj se vam pri tem ne mudi, pri načrtovanju piknika vedno upoštevajte čas segrevanja vašega najpomembnejšega orodja.

2. Čistoča žara

Ne glede na to, kakšen žar izberete, naj bo ta res dobro očiščen. Če žar pred peko ne bo očiščen, se bo na meso ali zelenjavo prilepila umazanija, ki je na rešetkah ali plošči za peko ostala od prejšnjega piknika. Poleg tega, da to ravno ne bo ravno najbolj privalčen poglej, bo hrana prav takšnega okusa. 

3. Goriva za žar naj bo vedno dovolj!

Se vam je že kdaj zgodio, da vam je med vožnjo zmanjkalo bencina? Zagotovo neprijeten občutek, še huje pa je, če vam pred lačnimi gosti zmanjka goriva za žar. Vedno nas med pripravo na piknik skrbi, če bo dovolj hrane za vse povabljene, ob tem pa velikokrat pozabimo, da potrebujemo zadostno količino oglja, briketov ali drugih sredstev za vzdrževanje peke na žaru. Zato naj bo to zlato pravilo: žar brez goriva ne deluje. Surovo meso ni užitno.

4. Hrustljava skorja in sočna sredica, kako?

Obstaja izraz, ki opisuje postopek pridobivanja hrustljave sredice in razvoja sočne sredice. Imenuje se"searing" in velja za eno od skrivnosti, s katero lahko razvijete odličen okus hrane na žaru. Postopek karamelizira robove mesa in naredi okusno, hrustljavo površino. 
Postopek začnite z žarom segretim na najvišjo temperaturo. Na vročo rešetko položite meso in počakajte eno minuto. Meso obrnite še za eno minuto in nato zmanjšajte toploto žara in pri nižji temperaturi meso specite do konca.

Visoka temperatura je karamelizirala površino mesa, peka pri nižji temperaturi pa bo poskrbela za sočno sredico.

5. Marinirano meso

Najpogosteje pri mariniranju uporabimo piščančnje meso, govedino ali ribe. Dobro marinado naredijo:

  • olivno olje,
  • kislina (sok agrumov, kis, vino),
  • začimbe ali drugi nosilci okusa,
  • sol, ki poskrbi jakost okusa.

Zadnji korak na poti, da postanete mojster žara na oglje, je uporaba lesa.
"Hickory", "mesquite" in sadni gozdovi, kot so jabolka in češnje, so zelo priljubljeni pri vsakem grill masterju. Za žar uporabite kose posušenega lesa, izbrano meso ali zelenjava bosta zagotovo polnejšega okusa.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,49 €
Skupaj:
4,41 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno