Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Najpogostejše začimbe za peko na žaru

  • Čas branja Čas branja: 1 minuta
najpogostejse zacimbe za peko na zaru
Sezona žara je v polnem razmahu in kot pravi žar mojstri vam tokrat predstavljamo najpogostejše začimbe za peko na žaru.
Sol
Seveda vsak žar mojster se zaveda, da je osnova vsakega dobrega žar mesa, sol. Potrebno pa je tudi vedeti, da se določeno meso lahko soli šele pol ure do petnajst minut pred samo peko. Zakaj? Vzrok se skriva v mišičnih vlaknih. Sol, ki je dolgo stoji na mesu, povzroči, da se le ta skrčijo in s tem med peko meso postane žilavo namesto mehko. V to skupino pa spadajo govedina, svinjina in divjačina. Ostale tipe mesa kot so perutnina in ribe pa lahko nasolimo tudi do nekaj ur prej in do tega pojava ne bo prišlo, saj so mišična vlakna pri teh drugačna. Največkrat je v uporabi seveda morska sol, a je v zadnjem času vedno bolj popularna uporaba tudi himalajske kamene soli.
Mediteranske začimbe
V zadnjem času so popularne tudi mediteranske začimbe, med katere spada poleg popra še muškatni orešček, česen, čebula in seveda mediteranska zelišča, rožmarin, timijan, majaron in bazilika. Lahko jih uporabimo sušene ali sveže in z njimi mariniramo meso. Prav tako pa lahko sveže nasekljane posujemo po že pečenem mesu.
Pekoče začimbe
Ljubitelji pekoče hrane pa prisegajo seveda na uporabo tudi pekočih začimb. Seveda je izbira tukaj zelo velika od kajenskega popra do različnih vrst čilijev pa tudi različnih BBQ mešanic začimb za določene tipe mesa. Popularna je tudi sladka paprika, mi pa priporočamo dimljeno sladko papriko, ki daje mesu še dodaten dimljen okus. Seveda pa je doziranje posameznih pekočih začimb odvisno od okusa vsakega posameznika posebej.
Orientalske začimbe
Za ljubitelje orientalske kuhinje pa je izredno popularna uporaba indijskih mešanic začimb five spice in garam masale, ki dajejo mesu značilen orientalski okus. Prav tako se uporablja tudi kurkuma, ki ima poleg lepe barve in prijetnega okusa, še zdravilne učinke na zdravje ljudi. Seveda pa je paleta začimb izredno velika in kombinacije praktično neomejene. Raziskujte in najdite tudi svojo. Pa dober tek!   Članek je prispevala Vesna.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno