Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Nageljnove žbice, klinčki - uporaba in zdravilnost

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
nageljnove zbice klincki - uporaba in zdravilnost
Nageljnove žbice ali z drugo besedo klinčki so že od nekdaj znani po svojih zdravilnih učinkovinah. Prav tako pa so zaradi svoje arome in okusa kaj kmalu postali nepogrešljivi del kuhinje, sploh v času praznikov.
Kaj so klinčki oziroma nageljnove žbice?
Klinčki izhajajo iz Indonezije, natančneje iz Moluških otokov, kjer rastejo na zimzelenem grmu, ki doseže višino do dvanajstih metrov. Ko grm začenja cveteti, se začne obdobje nabiranja popkov, katere sušijo, da ti postanejo krhki in rjavi. Ljudje so jih uporabljali že v starem veku, vendar jih je bilo seveda, kot tudi druge začimbe, težko prinesti iz rodne dežele na druge kontinente, sploh zaradi tega, ker so nageljnove žbice veljale za izredno vredno in dragoceno začimbo, ki je ni bilo lahko dobiti. Da je prišla na druge kontinente, so poskrbeli trgovci z začimbami in z malo uspeha jim je uspelo tudi to težko dobljeno začimbo pretihotapiti po svetu. Klinčke lahko dobite:  Dolgo so klinčki veljali za statusni simbol povsod po svetu, saj so jih lahko dobili samo izredno bogati in plemstvo. Že takrat so se zavedali zdravilnosti klinčkov in tudi zaradi tega so bili na trgu dobesedno nedostopni za ostale ljudi. Počasi se je trg z začimbami odprl in postal dostopnejši tudi drugim ljudem. Danes so klinčki dostopni že vsakomur in so postali nepogrešljivi - zaradi zdravilnih učinkov kot tudi zaradi okusa in arome, ki je praktično nepogrešljiva v kuhinji.
Zdravilne lastnosti klinčkov
Kljub svoji majhnosti pa v sebi skrivajo močne zdravilne učinke. Vsebujejo sestavino imenovano evgenol, ki deluje na telo protivnetno. Poleg te sestavine pa vsebujejo tudi kalcij, magnezij, cink, fosfor, baker, mangan, selen in železo. Prav tako so bogati z vitamini C, B, K in F. Kombinacija vseh zgoraj naštetih sestavin je vzrok njegove velike zdravilne učinkovitosti za številne bolezni. Pomagajo blažiti različna vnetja, najpogosteje se uporabljajo v obliki čaja, sploh če nas pesti prehlad, je to odlična oblika blaženja bolečin in lažjega izkašljevanja. Nageljnove žbice veljajo za naravno protibolečinsko sredstvo, saj s svojimi sestavinami napadejo mikrobe in s tem zmanjšujejo bolečino in hkrati vnetje. Prav tako je uporabno tudi klinčkovo olje, ki ga lahko uporabimo kot masažno olje ob razbolelih mišicah, saj bo ta bolečino ublažil. Klinčki odlično pomagajo tudi pri prebavnih težavah, saj sproščajo prebavni takt, kar pomaga pri napenjanju, bruhanju in driski. Vendar bodite zaradi intenzivnosti klinčkov previdni pri doziranju.
Nageljnove žbice v kuhinji
Uporabljamo jih tudi dodatek k prehrani, v večini se odlično prilegajo k sladkim kompotom, kuhanemu vinu in sladkim sokovom. Prav tako se mleti klinčki dodajajo k različnim marmeladam v kombinaciji s cimetom, ki nas popeljeta v praznični čas.
Klinčke lahko dobite tudi s klikom na spodnje gumbe
Članek je prispevala Vesna.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno