Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Muscovado sladkor: strjevanje

  • Čas branja Čas branja: 1 minuta
muscovado sladkor: strjevanje

Muscovado sladkor je trsni sladkor, ki ni rafiniran in v katerem melasa ni odstranjena. Običajno ga dobimo označenega z dvema oznakama: svetli muscovado sladkor (vsebuje nižji delež melase) in temni muscovado sladkor. 


Temni Muscovado sladkor vsebuje tudi minerale na primer železo, kalcij in magnezij. Tekstura sladkorja je precej vlažna in lepljiva. Po okusu je ta sladkor veliko bolj bogat, saj se začetna sladkoba razvije v bogato grenkosladek okus. Odlično se izkaže v marinadah za meso in slanih jedeh, ki zahtevajo malo sladkobe. Seveda se ga lahko uporablja tudi pri pripravi sladic – preverjeno dobro izpade v ingverjevih piškotih, ingverjevemu kruhu in preprostih kolačih. Rahlo karamelni okus se dobro ujema s čokolado in sadjem. Lahko ga uporabimo tudi kot alternativo navadnemu sladkorju in ga uporabimo za sladkanje kave.


Svetli Muscovado sladkor. Verjetno se vam je kdaj že zgodilo, da se vam je rjavi sladkor strdil. Pa veste, zakaj pride do tega? Vsako zrnce sladkorja je prekrito s tenko plastjo melase. Ko je sladkor povsem svež, ta plast omogoča, da kristalčki polzijo drug mimo drugega. Sladkor je tako mehak in lahko merljiv. Če pa je izpostavljen zraku, vlaga v plasti melase izpari. Mali delčki postanejo prilepljeni drug na drugega, sladkor pa se tako strdi v trdo tvorbo. K sreči je melasa zelo higroskopska, kar pomeni, da nase z lahkoto veže vlago. To nam omogoča, da z lahkoto sladkor spet spremenimo v merljivega.


Našli smo dve rešitvi:


  • Počasnejša rešitev: Strjeni sladkor prenesite v plastično vrečko in nanj položite kos kruha. Nato na kos kruha položite še nekaj rezin jabolka in vrečko tesno zaprite. Vrečko dan ali dva pustite povsem na miru. Sladkor se bo v tem času zopet navlažil in razpadel. Kaj pa, če se nam mudi?
  • Hitrejša rešitev: Strjen sladkor prenesemo v posodico, nanj pa namesto kruha in jabolčnih rezin položimo malo navlaženo kuhinjsko brisačko. Čez postavim še krožniček, nato pa posodico postavimo v mikrovalovko za 20 sekund. Po potrebi podaljšamo čas segrevanja.

 *Pa dober tek!*


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno