Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Marinirana zelenjava na žaru

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
marinirana zelenjava na zaru
Mariniranje je pomožni kuharski postopek, pri katerem živilo mehčamo in mu obenem izboljšamo okus. Ime izvira iz francoskega izraza mariner. Poznamo suho in mokro mariniranje. Suho marinado pripravimo iz zelišč in začimb brez dodatka mokrega elementa. Sol raje izpustimo in jo dodamo tik pred termično obdelavo. Sol namreč iz živil potegne vodo, kar sploh pri zelenjavi ni zaželjeno. Po suhem mariniranju, zelenjavo premažemo z oljem, preden jo damo na žar. Mokro marinado pripravimo iz zelišč in začimb, katere vmešamo v enega izmed sledečih mokrih živil:
  • Olje
  • Limonin sok
  • Vino
  • Balzamični kis
  • Jogurt
  • Sojina omaka
  • Pivo
  • Med
  • Gorčica
Mokro marinado pripravimo na sledeč način:
  1. Zelenjava naj bo vedno narezana na enakomerno debele kose ali rezine.
  2. Vse dele zelenjave dobro premažemo ali natremo z marinado.
  3. Mariniramo v pokriti posodi ali vrečki.
  4. Za peko na žaru je zelo primerna uporaba kovinskih nabodal, sploh za manjša živila, kot so recimo češnjev paradižnik in šampinjoni, pa tudi šparglje lažje obračamo na tak način.
  5. Zelenjavo ponavadi mariniramo 30 minut in jo nato pečemo na visoki temperaturi, kratek čas, ali pa na srednji temperaturi nekaj minut več, odvisno od željene zmehčane zelenjave na koncu.
  6. Če za marinado nismo uporabili olja, zelenjavo po mariniranju premažemo ali poškropimo z oljem v spreju.
Nasveti: 
Zelenjava za žar mora biti sveža in čvrsta. Če je mlada, še toliko bolje. Ko režete zelenjavo za nabodala, upoštevajte čas pečenja. Kar se peče krajši čas, je lahko narezano na večje kose in obratno. Solite tik pred pečenjem, da v zelenjavi ohranite čim več sočnosti. Nežno zelenjavo pred visoko vročino lahko delno zaščitite z alu folijo, ki jo položite med rešetko in zelenjavo. Vedeti morate, da se zelišča in začimbe, ki jih dodate marinadi, lahko ob peki prepečejo, zažgejo ali celo zagorijo, ker so nasekljana na majhne koščke. Zato je priporočljivo te koščke, tik pred peko, odstraniti s papirnato brisačko in zelenjavo premazati z oljem, ki preprečuje, da bi se zelenjava prehitro izsušila na vročini in posledično zažgala. Če se želite izogniti odstranjevanju koščkov začimb in zelišč z zelenjave tik pred peko, lahko zelenjavo marinirate po peki. V tem primeru narezano zelenjavo, brez vsega, samo na hitro popecite, jo zložite v posodo, po slojih premažite z marinado in pokrito pustite stati vsaj pol ure.
Primer marinade za tak postopek:
  • 1 sesekljan paradižnik
  • 1,5 dcl olivnega olja
  • 3 – 4 žlice balzamičnega kisa
  • 1 – 2 žlici sojine omake
  • Beli poper v zrnu
  • Timijan
  • Sol
Katere začimbe poudarijo dober okus zelenjave:
Začimbe za marinirano zelenjavo na žaru lahko kupite s klikom na spodnje gumbe
  Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno