Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Marinade za meso na roštilju / žaru

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
marinade za meso na rostilju  zaru
Marinada, nepogrešljivi del priprave vsakega mesa na žaru, saj poskrbi ne le za okus mesa, ampak tudi za njegovo mehkobo in sočnost. Definitivno pa tukaj velja pravilo, da dlje, kot je meso v marinadi, boljše je.
1. Sol
Uporaba soli v marinadi je seveda pogojena glede na meso, ki ga uporabljamo. Če delamo marinado za svinjino, divjačino ali govedino soli v marinadi ne uporabljamo, ampak pol ure do petnajst minut pred samo peko kose mesa posolimo. Za vse ostale tipe mesa pa v marinadi lahko uporabimo sol, vendar mesa v marinadi ne puščamo več kot dvanajst ur pred samo peko.
2. Olje
Olje je definitivno nepogrešljivi del vsake marinade, kadar se nagibamo k bolj mediteranskim okusom, priporočamo uporabo dobrega olivnega olja. Če pa se odločimo za malo bolj azijske okuse, lahko uporabimo tudi kokosovo olje, ki daje marinadi še dodaten azijski priokus. Če pa nismo ljubitelji le teh, pa lahko uporabimo kar navadno sončnično olje.
3. Zelišča
Definitivno je uporaba zelišč izredno popularna v marinadah, seveda je pa odvisno, kakšno marinado bomo pripravljali. Priporočamo uporabo čim bolj svežih zelišč, če le imamo to možnost, če ne, pa uporabimo suha zelišča. Uporabimo lahko rožmarin, timijan, lovor, baziliko, koper v kombinaciji s sveže zdrobljenim česnom za mediteranski okus. Za malce bolj azijske okuse lahko uporabimo tudi limonsko travo, ki bo dodala mesu odličen okus po citrusih in ingverju.
4. Kislina
Nepogrešljiva v vsaki marinadi pa je tudi kislina, bodisi v obliki citrusov, kot so sokovi limone ali limete, ali v obliki kisa. Kislina pripomore, da se meso dobro zmehča in postane mehko ter se med samo peko ne skrči.
5. Začimbe
Seveda pa v vsaki dobri marinadi ne morejo manjkati dobre kombinacije začimb. V praktično vsaki je nepogrešljiv mleti poper in zdrobljen česen, saj se po okusu podata prav k vsakemu tipu marinade. Za ljubitelje pikantnosti priporočamo uporabo še kakšnih BBQ mešanic, kajenskega popra ali celo mletega čilija. Seveda pa v opozorilo bodite previdni pri samem doziranju le teh, saj se za časom mariniranja tudi poveča jakost pekočine teh začimb. Za ljubitelje orientalskih okusov pa priporočamo uporabo currya v prahu, kurkume ali five spice začimb, saj nam le ti pričarajo okus Orienta. Upam, da vam bomo s temi napotki pomagali k izjemni marinadi, ki bo navdušila še tako zahtevne goste.   Članek je prispevala Vesna.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno