Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Mandlji - lupljenje

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
mandlji - lupljenje
Mandlji so zdravi oreščki, ki so polni hranilnih snovi. V različnih oblikah (neolupljeni, olupljeni, praženi, mleti, mandlji v lističih) jih najdemo v številnih receptih. Velikokrat le-ti zahtevajo olupljene mandlje oziroma v poteku navajajo, da moramo mandlje »blanširati«. To pravzaprav lahko storimo na zelo preprost in hiter način. S tem lahko prihranimo tudi nekaj denarja, saj so neolupljeni mandlji navadno cenejši od olupljenih. Neolupljeni in olupljeni mandlji Potek vam bomo spodaj opisali v besedi in sliki. Slovarček: blanširanje = kuharski postopek v katerem nekaj na hitro prekuhamo ali prelijemo z vrelo vodo.         Ste vedeli, da mandlji rastejo na drevesu po imenu mandljevec? Mandljevec Čas priprave: približno 10 minut (odvisno od količine mandljev)
Potrebujemo:
  • neolupljene mandlje
  • cedilo
  • posodo za namakanje
  • vrelo vodo in lonec
Potek:
  • Mandlje stresemo v veliko posodo.
  • Na štedilniku zavremo vodo.
  • Z vrelo vodo prelijemo mandlje.
Mandlje nekaj minut pustimo v vreli vodi
  • V vreli vodi jih pustimo približno 2 minuti.
  • Mandlje odcedimo.
  • Njihov rjavi ovoj bi moral biti naguban. Če je, so mandlji pripravljeni na lupljene. Če ne, jih še enkrat prelijemo z vrelo vodo
  • Nato mandlje prelijemo s hladno vodo in jih še enkrat odcedimo.
Mandlje odcedimo. Njihova kožica mora biti nagubana.
  • Začnemo z lupljenjem:.
    • Mandelj s prsti primemo na spodnjem debelem delu.
    • Prste stisnemo in mandelj bo sam skočil iz ovoja.
    • Paziti moramo, da naš pritisk s prsti ni premočan, saj bomo mandlje drugače lovili po celi kuhinji. Če ne gre, mandej probamo na isti način olupiti z druge strani. *Za lažje razumevanje si oglejte spodnje slike.
Lupljenje mandljev
  • Ko olupimo vse mandlje, jih moramo še posušiti.
Če jih želimo takoj uporabiti za recepte (npr. rafaelo kroglice), jih lahko samo obrišemo v papirnati brisački. Če pa jih želimo hraniti dlje časa, jih moramo še bolj posušiti, saj drugače lahko splesnijo. Najbolj enostaven način je, da jih potresemo na pladenj in jih pustimo v ugasnjeni, a še vedno topli pečici. Vmes preverjamo, kaj se z njimi dogaja – naš namen vsekakor ni dobiti pražene mandlje (želimo jih le osušiti) ... V kolikor želimo pražene mandlje, jih položimo na pekač in jih potisnemo v pečico ogreto na približno 210 °C. V pečici pražimo približno 5 – 10 minut. Vmes mandlje pomešamo. Če pa pripravljamo le manjšo količino mandljev, segrevanje pečice ni ravno najbolj ekonomična odločitev. V tem primeru jih lahko na hitro (3 – 5 minut) prepražimo v ponvi na štedilniku.
Začimbe ki pašejo k manjdljem lahko dobite s klikom na naslednjo povezavo:
 

Pa dober tek!

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno