Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Luštrek - uporaba in nasveti

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
lustrek - uporaba in nasveti

Luštrek (Levisticum officinale) je trajnica iz družine kobulnic, ki so jo iz jugozahodne Azije prinesli Rimljani. Če imate doma vrt in ste luštrek že kdaj gojili, potem veste, da gre za eno prvih rastlin, ki spomladi požene na vrtu. Mogočna, košato razraščena rastlina, ima votla stebla ter velike, deljene in nazobčane liste. Nepoznavalci bi ga lahko na hitro zamenjali z zeleno, morda celo s peteršiljem. V kulinarične namene najpogosteje uporabljamo liste in stebla, včasih tudi semena.


Zelišče mnogih imen


V 16. stoletju so ga imeli za afrodiziak in verjetno so ravno iz tega razloga nekatera njegova imena povezana z besedo »ljubezen« - npr. nemško Liebstöckel, angleško lovage, rusko ljubistok, v našem jeziku pa se ponekod pojavlja z imenom ljubčec. Poznan je tudi pod drugimi imeni na primer luštnek, luštrik in pa levstik, maggie ... [image: Luštrek posušeni listi: uporaba in nasveti] *Luštrek ali zelena* Kot že omenjeno, lahko nepoznavalci zaradi podobnih listov luštrek kaj hitro zamenjajo z zeleno. Toda če preučimo stebla te rastline, lahko hitro opazimo razliko: luštrek ima precej tanjša stebla kot pa zelena. Dodaten razlog za pogosto zamenjavo je, da imajo listi luštreka, ko jih pomanemo med prsti, precej podoben vonj zeleni. Luštrek ima bolj izrazit okus kot zelena, tudi ko so listi že posušeni. Za razliko od zelene pa njegovi listi ne prenašajo dobro daljšega kuhanja.


Uporaba luštreka v kulinariki


Pri uporabi luštreka moramo biti varčni, saj ima precej močno aromo. Močna aroma se ohrani tudi pri posušenih listih. Hitro se lahko zgodi, da ga dodamo preveč, posledično pa z njim zadušimo druge okuse. Luštrek je glavno zelišče »vegete«, kar nam lahko pove, da ga lahko dodamo skoraj povsod. Poleg tega luštrek jedi naredi bolj slane, zato je lahko dober nadomestek soli, sploh za tiste ljudi, ki morajo biti na njen vnos še posebej pozorni. Najpogosteje se uporabljajo listi luštreka skupaj s stebli, malce redkeje pa se uporabljajo semena in celo njegove korenine.

Mlade in sveže liste lahko v plastični vrečki nekaj dni hranimo v hladilniku, uporabljamo pa jih predvsem za začinjanje solat (sploh zelene). Z luštrekom začinimo juhe, enolončnice in omake. V Italiji ga skupaj z origanom in česnom pogosto uporabljajo za začinjanje paradižnikovih omak (kar pomeni, da ga lahko uporabimo tudi na pici). Dodamo ga lahko tudi v mesne jedi. Prav tako lahko luštrek dodamo v vodo v kateri kuhamo krompir, stročnice, lečo ali pa korenček. Drobna, rjava in aromatična semena pa lahko uporabimo za začinjanje kruha, solat in peciva in sirov.


Je v tekoči začimbi za juhe »maggie« res luštrek?


Še eno - sicer tuje ime luštreka - je Maggiekraut. In verjetno velika večina pozna ta jušni dodatek v rjavi steklenički, ki je znana pod imenom Maggie, pa tudi jušne kocke pod istim imenom. Luštrek ima z rjavo tekočino v steklenički skupno le to, da zelišče in jušna začimba dišita enako in imata podoben okus. Čeprav luštrek obogati juhe, ga v omenjenem zelo znanem izdelku z dolgo tradicijo sploh ni. Zato pa ga lahko vi poleg druge zelenjave uporabite za pripravo domače jušne osnove.

*Pa dober tek!*


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,49 €
Skupaj:
4,41 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno