Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kurkuma za zdravje: zdravilni učinki kurkume

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
kurkuma za zdravje: zdravilni ucinki kurkume

Kurkuma je trajnica, ki izvira iz južne Azije. Spada v družino ingverjevk. Njen razvejan gomolj ima čvrsto lupino rjave barve, če pa gomolj prerežemo na polovico, pridemo do značilne močne oranžne barve. Kurkuma je rastlina, ki se jo v najrazličnejše namene uporablja že stoletja. Že v preteklosti so jo uporabljali kot zdravilno rastlino, znanstveniki pa tudi danes raziskujejo njene pozitivne učinke...

Kurkuma je znana zaradi svoje tipične rumene barve znana tudi pod imenom rumeni ingver. Že precej pred tem, ko je postala popularna v zlatem mleku, je kurkuma v starodavni indijski medicini – Ajurvedi, veljala za zdravilno živilo. Bogata je z vklaninami, železom, kalijem, magnezijem in vitaminom B6. Kurkuma je morda celo najbolj učinkovit prehranski dodatek, kar jih obstaja.

Veliko študij kaže, da ima izjemne koristi.


Široka paleta zdravilnih koristi kurkume se večinoma skriva v glavni sestavini, kurkuminu. Kurkumin zdaj poznamo kot pomoč pri preprečevanju in zdravljenju vnetnih bolezni, med drugim: diabetesa, srčnih bolezni, raka, Crohnove bolezni, luskavice, revmatoidnega artiritisa, če jih naštejemo le nekaj! Pa pogljemo še malo podrobneje...


Protivnetno učinkovanje


Trimesečni poskus v Italiji je proučeval učinek kurkumina na pacientih z osteoartritisom. Po devetdesetih dneh so raziskovalci zaznali 58 % zmanjšanje bolečin in okorelosti, pa tudi izboljšano fizično funkcioniranje.

Zaznali so tudi 300 % izboljšanje čustvenega zdravja pacientov, ki so uživali kurkumin, napram drugim!

Preprečevanje srčnih bolezni

Raziskave so pokazale, da kurkuma povzroča zmanjševanje ravni holesterola, zmanjšuje agregacijo trombocitov in deluje antioksidativno, vse to pa je koristno pri preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni.

Alzheimerjeva bolezen

Raziskave so pokazale, da starejši prebivalci indijskih vasi v precej manjši meri trpijo za Alzheimerjevo boleznijo kot ljudje drugje po svetu. Ima jo namreč le 1 odstotek starejših od 65 let.

Razstrupljanje

Raziskave nakazujejo, da kurkumin povečuje poembne razstrupljevalne encime v jetrih in pospešuje pretok žolča, kar pomaga pri prebavljanju maščob in presnavljanju strupov.

Preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2

V študiji iz leta 2012 so osebam s povečano možnostjo pojava sladkorne bolezni za devet mesecev predpisali uživanje kurkumina. Te osebe so imele izboljšano regulacijo krvnega sladkorja in manj možnosti za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Čeprav se veliko teh študij osredotoča na aktivno učinkovino, kurkumin, pa so poznane tudi prednosti uživanja same kurkume.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,08 €
Skupaj:
9,72 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno