Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Koriander: zdravilni učinki

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
koriander: zdravilni ucinki
Koriander, zeleno zelišče, podobno peteršilju, vendar izrazito drugačen po okusu in vonju. Nepogrešljiv je ne samo kot začimba v kuhinji, ampak je prav tako zaradi zdravilnih lastnosti, ki jih nosi, izredno pomemben kot zdravilno zelišče. Koriander velja za eno izmed najstarejših zelišč, ki naj bi jo uporabljali že praljudje. Zraste nekje med 50 in 60 centimetrov visoko, listi pa so različnih velikosti razporejeni po celotnem steblu. Cvetovi so bele do rahlo rožnate barve, plodovi pa drobni in okrogli. Vonj koriandra je izredno intenziven in za večino ne ravno prijeten, ampak kljub temu slovi kot nepogrešljiv v kuhinji. Znan je tudi po mnogih zdravilnih učinkovinah, ki vam jih danes tudi predstavljamo. Koriander vsebuje veliko učinkovitih zdravilnih učinkovin, med katerimi so bolj znani vitamin C, sitisterin in eterično olje. Večinoma se uporabljajo samo sveži listi in posušeni plodovi, vendar bodite pozorni, da so plodovi popolnoma zreli, saj imajo v nasprotnem primeru izrazit neprijeten vonj, ko jih posušimo.
Prebavne težave
Koriander je že iz časa starega Egipta znan kot izjemno zelišče za bolezni jeter in črevesja, saj s svojimi minerali pomirja želodec, katerega razdražijo prebavne motnje. Prav tako vsebuje veliko proti mikrobnih spojin, ki pomirjajoče vplivajo na težave s črevesjem, slabostjo in bruhanjem. Velikokrat se uporablja kot čaj, žveči pa se lahko tudi sama koriandrova semena - to naj bi sprožalo izločanje želodčnih sokov in nam vzbudilo tek.
Protibolečinski učinki
Zaradi antiseptičnih lastnosti koriandra se je že ta dolgo časa uporabljal proti bolečinam, predvsem proti zobobolu. Za zobobol je predvsem učinkovito spiranje s koriandrovim čajem, saj to zmanjšuje bolečino in blaži vnetje. Prav tako koriandrov čaj pomaga lajšati tudi menstrualne bolečine krčev v tistih dnevih v mesecu.
Naravni stimulant
Koriander je pravi dragulj za ženske - ne samo da uspešno zmanjšuje menstrualne bolečine, prav tako uravnava endokrilno žlezo in njeno delovanje. S tem uspešno uravnava menstrualni ciklus ter pomaga pri težavah ob menstruaciji. Prav tako so koriandrov čaj že v preteklosti uporabljale ženske, ki so želele zanositi in ženske pred porodom.
Harmonija srca in ožilja
Koriander je izjemno dober za vzpostavitev harmonije srca, ožilja ter živčnega sistema. V večini primerov se uporablja kot koriandrovo eterično olje pri aromaterapiji. Prav tako zmanjšuje posledice stresa in zmanjšuje glavobol.
Zmanjšuje raven holesterola
Raziskave so pokazale, da je uporaba koriandrovih semen v prehrani učinkovita, saj znižuje raven slabega holesterola in hkrati zvišuje raven dobrega. S tem je nepogrešljiv za ljudi s povišanim holesterolom in hkrati preventivno pomaga proti srčnim kapem. Vendar pa je potrebno biti tudi pri uživanju koriandra izredno pazljiv, sploh pri uživanju koriandrovega eteričnega olja, ki je lahko pri prevelikem doziranju in prepogosti uporabi toksično.   Članek je prispevala Vesna.  
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno