Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kmečki segedin goulash, tradicionalna madžarska jed

  • Čas branja Čas branja: 6 minut
kmecki segedin goulash tradicionalna madzarska jed

Najboljši segedin je tradicionalni kmečki segedin. Ima bogato zgodovino, izvira pa iz Madžarske. Je vsesplošno priljubljena jed, ki se prileže s kosom domačega kruha, polento ali kuhanim krompirjem. Odlično se prileže kot kosilo ob hladnejših dneh ali kot večerja po celodnevnem izletu! Najboljše pa je, da ga lahko pripravimo v večjih količinah in zamrznemo po porcijah ter ga tako uživamo še dolgo časa.


RECEPT ZA SEGEDIN Z GOVEJIM MESOM

Iz kje izvira tradicionalni segedin?


Segedin golaž ima dolgo zgodovino in velja za eno od madžarskih nacionalnih jedi. Prvi madžarski golaž je nastal že v 9. Stoletju. Priljubljen je bil zlasti med pastirji, saj je veljal za obilno bogato jed, ki so jo kuhali na odprtem ognju v velikih železnih kotlih. Jed tradicionalno vsebuje koščke govejega ali telečjega mesa, čebulo, česen, papriko, majaron in druge začimbe. Običajno se kuha počasi, dokler meso ne postane mehko in se okusi zlijejo v čudovito aromo.

Sčasoma so se pojavile različne regionalne in osebne različice golaža z dodajanjem različnih sestavin in začimb. Te različice imajo lahko drugačna imena, ki so odvisna od regije ali določenega recepta. Kot zanimivost naj povemo, da je Segedin tudi mesto na Madžarskem, blizu meje s Srbijo. Ima bogato zgodovino in kulturno dediščino. Madžari segedinu pravijo "Székely gulyás" ali "Szekely Goulash", ki se včasih imenuje tudi "Segedinski golaž". Ime je dobila po ljudstvu Székely, madžarski etnični skupini, ki živi predvsem v Transilvaniji v Romuniji.Szekelyjev golaž je različica tradicionalnega madžarskega golaža.

Običajno vsebuje govedino ali svinjino, kislo zelje, kislo smetano, čebulo in papriko ter druge sestavine. Kislo zelje daje jedi značilen pikanten okus. Kot priloga se pogosto postreže s krompirjem ali madžarskimi cmoki (nokedli). Ime "Segedinski golaž" se verjetno nanaša na vpliv okusov in sestavin iz regije Szeged, ki se nahaja na jugovzhodu Madžarske.Kako pripravimo najboljši segedin?


Najboljši segedin je tradicionalni kmečki segedin, ki so ga kuhale že naše babice. Priprava je zelo enostavna in nam ne vzame preveč časa. Kuha se dobro uro, za predpripravo pa porabimo približno petnajst minut. Recept za segedin z govejim mesom si lahko preberete tukaj. Recept za segedin s svinjskim mesom je povsem enak, le da goveje meso zamenjamo s svinjimo.

*Dodaten nasvet: če želimo, da je naš segedin še bolj polnega okusa, lahko tik pred koncem kuhanja, vmešamo še malo kisle smetane. Tako bo jed omamno kremasta in se bo kar topila v ustih. Meso mora biti dovolj mehko in ne gumijasto. Zakaj so začimbe ključne pri pripravi res dobrega segedina?


Čebula, česensladka paprika in majaron so ključne sestavine tradicionalnih receptov za golaž in segedin golaž ni prav nobena izjema. Vsaka sestavina prispeva k splošnemu profilu okusa in na svoj način izboljša jed. Naj vam na hitro predstavimo, zakaj so izbrane začimbe bistvene za odličen okus končne jedi.


Čebula:

Čebula se zaradi svojega okusa in arome pogosto uporablja v kulinariki. V golažu čebula daje pikanten in rahlo sladek okus. Jedi doda globino in kompleksnost ter dopolnjuje druge sestavine. Čebula med kuhanjem sprošča tudi naravne sladkorje, ki pomagajo uravnovesiti kislost paradižnika ali kislega zelja, ki je lahko prisotno v nekaterih različicah golaža.


Česen:

Česen je znan po svojih ostrih aromatičnih lastnostih. Če česen dodamo golažu, jed dobi značilen močan okus. Golažu doda rahlo pikantno noto, ki dopolnjuje meso in druge sestavine. Česen se pogosto uporablja v madžarski kuhinji, njegov dodatek golažu pa pripomore k izboljšanju splošnega okusa.


Sladka paprika:

Paprika je temeljna začimba v madžarski kuhinji in je še posebej pomembna v receptih za golaž. Sladka paprika, izdelana iz posušene mlete paprike, daje jedi živo rdečo barvo in blag, sladek in rahlo pekoč okus. Je eden od značilnih okusov golaža in mu daje izrazito madžarsko noto. Paprika, ki se uporablja v golažu daje dušenemu mesu bogat zemeljski okus.


Majaron:

Majaron je zelišče iz družine met, ki ima nežen, rahlo cvetličen okus. Pogosto se uporablja v madžarski kuhinji. Majaron jedi doda prijetno aromatično noto ter izboljša celoten okus. Usklajeno deluje z drugimi sestavinami ter pomaga poudariti najboljše lastnosti mesa in začimb.Kombinacija čebule, česna, sladke paprike in majarona prispeva k značilnemu okusu in vonju golaža. Te sestavine skupaj z drugimi ustvarijo uravnoteženo in aromatično enolončnico, ki je postala kultna jed madžarske kuhinje.Kaj naredimo, da kislo zelje ni preveč kislega okusa?


Kupljeno kislo zelje v steklenem kozarcu je običajno zelo zelo kislo. Da se izognemo preveliki kislosti, ki bi lahko uničila končno jed, najprej kislo zelje poizkusimo. Če se nam zdi prekislo, ga splakujemo pod vodo toliko časa, da se nam zdi okus ravno pravšnji. Ali je za segedin boljše svinjsko ali goveje meso?


Izbira mesa lahko bistveno vpliva na okus in teksturo golaža. V tradicionalnem madžarskem golažu se običajno uporabljata goveje in svinjsko meso, vsaka možnost pa ponuja posebno kulinarično izkušnjo.


Govedina:

uporaba govedine v golažu je precej pogosta in pogosto velja za tradicionalno izbiro. Goveje meso daje jedi močan in obilen okus. Pri počasnem kuhanju govedina postane mehka in razvije bogate okuse, zaradi česar se v ustih kar stopi. Daljši čas kuhanja omogoča, da se okusi zlijejo med seboj in tako nastane zelo zadovoljujoča in pikantna enolončnica. Goveji golaž ima običajno bolj mesnat in krepek okus.


Svinjina:

Svinjina je alternativna možnost za pripravo golaža in ima lahko nekoliko drugačen okus. Svinjski golaž ima v primerjavi z govejim običajno blažji in slajši okus. Meso je nežno in sočno, vendar ima lahko v primerjavi z govejim golažem lažjo teksturo. Svinjski golaž je lahko odlična izbira za tiste, ki imajo raje nekoliko slajši okus.


Navsezadnje je izbira med govejim in svinjskim golažem odvisna od osebnih preferenc. Nekateri imajo raje bogat in močan okus govedine, drugi pa uživajo v blagem in sladkem okusu svinjine. Obe različici sta lahko okusni, izbira mesa pa se lahko prilagodi posameznikovim željam ali regionalnim kulinaričnim tradicijam. Z lahkoto pa kombinirate obe vrsti mesa in ju združite v unikaten kmečki segedin!Kaj pa uporaba kisle repe namesto kislega zelja?


Da, kisla repa se lahko uporablja v golažu, zlasti v nekaterih regionalnih različicah. Kisla repa, znana tudi kot fermentirana repa ali kisla repa, jedi doda pikanten in rahlo kiselkast okus. Golažu lahko da edinstven in značilen okus, ki dopolnjuje druge sestavine.

Pri uporabi kisle repe v golažu je treba upoštevati splošno ravnovesje okusov. Kislost repe lahko doda prijeten priokus, vendar ne sme preglasiti drugih elementov jedi. Priporočljivo je, da poizkusimo in po potrebi prilagodimo začimbe, da dosežemo želeni profil okusa.

Če v golažu uporabljamo kislo repo, bomo morda želeli ustrezno prilagoditi druge začimbe. Poleg tega moramo biti pozorni na čas kuhanja, saj lahko repa z daljšim kuhanjem postane mehkejša in manj pikantna. Dodamo jo lahko proti koncu kuhanja, da se ohrani njen edinstven okus.


Velja omeniti, da je uporaba kisle repe v golažu morda bolj razširjena v nekaterih regionalnih različicah ali osebnih željah. V receptu za klasični segedin je sicer ne uporabljamo, jo je pa vsekakor mogoče vključiti za edinstven preobrat in okus, hitro pa lahko dodamo še fižol in namesto segedin golaža pripravimo slastno domačo joto!BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,56 €
Skupaj:
14,04 €

O avtorju

Teja .
Vsebinski marketing

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno