Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Klinčki oz. nageljnove žbice: uporaba v kuhinji in recepti

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
klincki oz nageljnove zbice: uporaba v kuhinji in recepti
Klinčki - ali kot jim pogosto rečemo pri nas - nageljnove žbice so drobni in posušeni popki tropskega zimzelenega drevesa, ki mu pravimo klinčevec oziroma žbičevec. Nabiralci popke oberejo še preden zacvetijo, torej še preden se cvetovi odpro. Skodelica s klinčki in pakiranje
Uporaba klinčkov v kuhinji
Mali popki so zelo aromatični, zato moramo biti pri odmerjanju precej previdni. Njihov okus se na lestvici razteza med rahlo pikantnim, malo sladkim in na čase grenkim okusom. Zaradi svoje posebne arome so zelo primerni za začinjanje močnih jedi, kot so na primer goste juhe (grahova, fižolova, paradižnikova juha), enolončnice in meso. Zaradi svoje oblike (majhen žebljiček), jih lahko zapičimo v meso ali zelenjavo in jih tako, ko je jed kuhana, enostavno odstranimo. Vonj klinčkov našo kuhinjo preplavi predvsem v prazničnem času, ko pripravljamo raznovrstne piškote, čaje, kompote, punč in kuhano vino. Nepogrešljivi so tudi pri pripravi jedi, ki vsebujejo jabolka, pomaranče in slive. Skupaj z janežem lahko ustvarimo prepletajoč okus, ki dobro začini tudi marsikatero marmelado. Seveda pa klinčki niso uporabni samo za začinjanje sladic in napitkov. Sploh v indijski kuhinji je njihova uporaba zelo pogosta. Z njimi odišavljajo dušene jedi, paradižnikove omake in aromatizirajo olja. Nekaj klinčkov lahko dodamo tudi v chili con carne ali pa v vodo, v kateri se kuha riž. Cele klinčke lahko stremo v terilniku ali pa zmeljemo v mlinčku za kavo. V trgovini pa lahko kupimo tudi že mlete klinče. Prah ima bolj koncentriran okus, zato moramo biti pri odmerjanju zelo previdni. Za noževo konico mletih klinčkov lahko dodamo v sladko ali kislo zelje, pa tudi v slane sarmice. Tako kot iz ostalih začimb (ingver, cimet), je tudi iz klinčkov mogoče skuhati tudi čaj ali vodni izvleček, ki ga lahko uporabimo za aromatiziranje biskvitov.
Uporaba klinčkov kot dekoracijsko sredstvo
Klinčki so v prazničnem času pogosto uporabljeni tudi kot dekoracijsko sredstvo. Z njim lahko okrasimo adventni venček ali pa popestrimo krožnik s piškoti (klinčke lahko nato stresemo nazaj in jih ponovno uporabimo). Vsem dobro poznane pa so tudi dišeče in s klinčki okrašene pomaranče, ki s svojim vonjem lepo odišavijo prostor. Dekoarcija: pomaranča okrasena s klinčki Za konec pa še nekaj zanimivosti:
  • Ali ste vedeli, da so klinčki so zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti zelo cenjeni v vzhodni medicini in se zelo pogosto pojavljajo v ajurvedi?
  • Ali ste vedeli, da olje klinčkov vsebuje mil narkotik in da so jih v preteklosti (v prahu ali rahlo prežvečene) pogosto uporabljali za odpravljanje zobobola?
  • Ali ste vedeli, da so klinčke ljudje včasih žvečili, da so preprečevali slab zadah?
  • Ali ste vedeli, da so klinčki sestavni del priljubljene indijske mešanice garam masala in wrchester omake?
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno