Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kardamom: zdravilni učinki in lastnosti

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
kardamom: zdravilni ucinki in lastnosti

Kardamom je eksotična začimba, ki izvira iz Indije. Ima močan, rahlo pikanten a ob tem sladkoben okus ter zelo močno aromo. Ta začimba, ki se jo pri nas šele učimo uporabljati, je po svetu že močno razširjena. Poleg številnih možnosti za uporabo v kuhinji, se ta začimba uporablja tudi v zdravilstvu, saj so koristi kardamoma precej velike.


Energijska vrednost


Ena žlica zmlete kardamoma vsebuje približno: 18 kalorij 4 g ogljikovih hidratov 0,6 gramov beljakovin 0,4 grama maščob 1,6 g vlaknin 1,6 miligrama mangana 0,8 miligrama železa (4,4 odstotka DV) 13 miligramov magnezija (3,3 odstotka DV) 0,4 miligrama cinka (2,7 odstotka DV) 22 miligramov kalcija (2,2 odstotka DV) 65 miligramov kalija (1,9 odstotka DV) 10 miligramov fosforja (1 odstotka DV) Kardamom je bogat z različnimi vitamini in mikrohranili.

Ti vključujejo vitamin A, vitamin C, natrij, baker, železo, mangan, fosfor, cink, niacin … Zelo bogat je z kalcijem, magnezijem in kalijem. Zadnji je pomembna sestavina celičnih in telesnih tekočin, ki pomagajo nadzirati srčni utrip in uravnavati krvni tlak.

Ker je kardamom bogat z antoksidanti ga lahko uporabljamo kot preventivo proti kašlju in prehladu. Iz njega si lahko pripravimo domač pripravek, ki ga nato obogatimo še z medom.

V tradicionalni indijski medicini se kardamomova semena uporabljajo tudi kot “pastile” za sesanje po obrokih, saj naj bi pomagal pri prebavi.

Poleg tega seme kardamoma ob žvečenju daje prijeten dah, uničuje bakterije v ustih in zmanjšuje zobno gnilobo. Kitajska medicina priporoča otrokom, ki težje prebavljajo gluten, da omilijo prebavne težave tako, da posipajo po jedeh iz žitaric kardamomov prah.

Še ena zanimivost iz arabskega sveta: kardamom kavi tam dodajajo zaradi izboljšanja arome ter zato, ker kavo želodec s pomočjo te začimbe malo lažje sprejme. Kardamom ima visoko vsebnost mangana, zatorej je dobra izbira za diabetike.

Raziskave so namreč pokazale, da imajo posamezniki s sladkorno boleznijo nizko koncentracijo mangana … Raziskujejo tudi učinkovanje fitokemikalij najdenih v kardamonu. Vključno s cineolom in limonenom naj bi *prevzemale zaščitne funkcije pred napredovanjem raka.

Opozorilo! Kardamom je seveda kot začimba namenjen uživanju v malih količinah. V kolikor ga uporabljamo v zdravstvene namene, ga lahko uporabljamo v malo večjih količinah. Toda pozor – vsako pretiravanje je lahko škodljivo.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-10,51 €
Skupaj:
94,59 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno