Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kajenski poper za zdravje: zdravilni učinki

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kajenski poper za zdravje: zdravilni ucinki

Kajenski poper ste verjetno že preizkusili kot začimbo za popestritev jedi, najbrž pa niste vedeli, da ima moč, da vam izboljša zdravje. Že več kot 9000 let se namreč uporablja v prehrani in kot zdravilo.

Kajenski poper stimulira kroženje krvi in zmanjšuje zakisanost telesa. Je močna, pekoča začimba, ki ima veliko koristi za zdravje. Kajenski poper jedem dodajamo svežega ali v prahu, nekateri ljudje pa ga v kremi ali kapsulah uporabljajo za razstrupljanje telesa.


Prednosti kajenskega popra

  • Pomaga pri prebavi

Ena od glavnih koristi kajenskega popra je pozitiven vpliv na prebavni trakt. Kajenski poper povečuje količino sline, ki pa je pomembna za odlično prebavo in preprečevanje slabega zadaha. Uživanje kajenskega popra stimulira delovanje žlez slinavk, kar je potrebno za začetek prebavnega procesa. Kajenski poper povečuje proizvodnjo encimov, kar je ključnega pomena za pravilno delovanje prebavil. Poleg tega tudi povečuje proizvodnjo želodčne kisline, ki telesu pomaga pri razkradnji hrane in toksinov.

  • Lajša bolečine ob migrenah
Raziskovalci so ugotovili, da lahko kajenski poper, ker je pekoč, spodbudi odziv na bolečino v drugem delu telesa. Ko se to zgodi, telo preusmeri pozornost na tisto točko in se ne osredotoča več na bolečino v glavi, ki migreno povzroča. Po tej prvi bolečinski reakciji, ki jo je povzročil kajenski poper, imajo živčna vlakna manj substance P, spojine, ki poveča občutljivost za bolečino, s tem pa tudi občutimo manj bolečine. Pretentamo telo, da “čuti bolečino” nekje drugje in tako glava ni več v središču pozornosti.

  • Preprečuje krvne strdke

Krvni strdki nastanejo na žilnih stenah in zmanjšujejo pretok krvi po vašem telesu. Kajenski poper spodbuja fibrinolizo in pomaga preprečevati krvne strdke. To je tudi razlog, zakaj je kajenski poper učinkovit pri preprečevanju srčnih napadov. Kapsicin v kajenskem popru pomaga čistiti lipidne obloge v žilah in z razširjanjem žil odpravlja krvne strdke.

  • Pomaga pri razstruplanju

Ena od prednosti kajenskega popra je tudi spodbujanje cirkulacije in odpravljanje zakisanosti. Kajenski poper z odpiranjem kapilar in regulacijo krvnega sladkorja pomaga pri obnavljanju krvožilja. Poleg tega pomaga prebavi pri izločanju toksinov iz telesa. Kajenski poper povečuje telesno temperaturo in pospešuje metabolizem.

  • Lajša bolečine v sklepih in živcih

Kajenski poper zelo dobro blaži bolečine, če ga namažete po koži. Zmanjšuje količino substance P, spojine, ki povečuje občutljivost na bolečino. Ko je v telesu manj substance P, sporočila o bolečini ne dosežejo možganov, vi pa občutite olajšanje. Raziskave so pokazale, da kajenski poper lajša bolečino po operacijah kot sta mastektomija in amputacija. Poleg tega zmanjšuje bolečino zaradi pošodb živcev pri sladkorni bolezni, zmanjšuje bolečine v križu, pri osteoartrozi in revmatoidnem artritisu, pa tudi simptome fibromialgije, kot so bolečine v sklepih in mišicah.

  • Pomaga pri zmanjševanju telesne teže

Raziskave kažejo, da uživanje kajenskega popra za zajtrk zmanjšuje apetit, kar pomeni, da čez dan pojeste manj kalorij. Ker pospešuje metabolizem tudi odstranjuje odvečno maščobo. Ker deluje protivnetno, je ena od njegovih prednosti zmanjševanje telesne teže. Kajenski poper blaži vnetja in napenjanje, ki je posledica alergij in infekcij.

  • Pospešuje metabolizem

Med prednosti kajenskega popra spada tudi zmožnost regulacije metabolizma. Ugotovili so, da kajenski poper zmanjšuje lakoto in uravnava ravni glukoze. Krvni pritisk ohranja na normalni ravni in zmanjšuje količino trigliceridov in LDL holesterol.

  • Bori se proti prehladu in gripi

Kajenski poper ima polno beta karotena in antioksidantov, ki krepijo vaš imunski system. Odstranjuje odvečno sluz, s sluzjo pa izginejo tudi simptomi gripe in prehlada. Poleg tega, da pomaga pri premagovanju gripe in prehlada, kajenski poper tudi povečuje telesno temperature, zaradi česar se znojite, pospešeno pa je delovanje vašega imunskega sistema. Tudi vitamin C v kajenskem popru vam bo pomagal pri premagovanju prehlada.

Povzeto iz: Draxe.com

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,85 €
Skupaj:
16,65 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno