Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Jedi na žaru: recepti z začimbami

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
jedi na zaru: recepti z zacimbami
Kuhanje na prostem in na »odprtem ognju« je bilo v davnih časih nuja, da so ljudje sploh preživeli, dandanes pa to marsikomu predstavlja velik užitek in sprostitev. Na žaru namreč lahko pripravimo izvrstne jedi – če le imamo dobro meso, druge dodatke in nekaj kuharskega znanja. Na žaru lahko pripravimo zelo veliko različnih stvari, npr. meso, ribe, zelenjavo, gobe in celo sadje. In brez dvoma so za dober končni rezultat pomembne tudi začimbe za katere je najbolje, da jih dodajamo že na samem začetku. Le-te namreč obogatijo okus mesa, rib ali zelenjave in poskrbijo za pravo piko na i. Mesno-zelenjavni ražnjiči Skoraj najpogosteje pa na žaru pripravljamo meso (perutnina, svinjina, goveje meso ...) in sploh pripravi le-tega je pomembno, da ga pred pečenjem dobro začinimo. To lahko storimo s posameznimi začimbami, ki jih po svojem lastnem okusu namešamo sami, ali pa z že pripravljenimi začimbami za žar, ki so poznane tudi pod imenom »bbq rub«. Že pripravljene mešanice nam lahko prihranijo kar nekaj dela, časa in razmišljanja, saj so zagotovo namešane v pravem razmerju, zato si sami s tem ne rabimo beliti glave. Vsekakor vam priporočamo, začimbno mešanico BBQ: Agentinski gaucho, BBQ: Cajun style, BBQ: Beef brisket in skoraj univerzalno mešanico BBQ: Uber Alles. V kolikor se boste vseeno odločili, da boste pripravili svojo unikatno začimbno mešanico, lahko uporabite naslednje začimbe in zelišča: za meso: česen, rumena gorčica, paprike (tudi dimljene paprike), timijan, poper, čebula, rožmarin, kumina, origano ... za ribe in belo meso: timijan, česen, beli poper, peteršilj, rožmarin, rumena gorčica v prahu, čiliji ... za zelenjavo: origano, timijan, poper, majaron, čiliji .. Torej: ko imamo izbrano pravo in dobro meso ter pravo začimbno mešanico, se moramo lotiti priprave mesa. Lahko ga le natrete z začimbno mešanico, a za popoln uspeh vsekakor priporočamo, da meso pred peko na žaru marinirate. Čisto osnovne marinade so sestavljene iz olja in začimbne mešanice. Po želji lahko zraven dodamo še nekaj kaplji limoninega ali pa limetinega soka. Olje (lahko uporabimo navadno ali pa olivno olje) poskrbi za to, da se meso ne izsuši, da začimbe lažje nanesemo na vse kotičke mesa ter, da se meso kasneje ne prime na žar ploščo oziroma rešetko. Začimbe in zelišča pa poskrbijo, da bo okus še bolj poudarjen. Ko meso dobro premažete z začimbno marinado, ga pustite, da v hladilniku počiva vsaj nekaj ur, še bolje pa čez noč. Na tak način se okusi med seboj res dobro prepojijo. Tik pred pečenjem meso vzemite iz hladilnika in ga pustite, da se segreje na sobno temperaturo. Meso lahko z marinado večkrat pomažete tudi med samo peko. Če v kuhinji radi preizkušate, vam v branje priporočamo še dva članka, ki govorita o mariandah: BBQ omake in ameriške marinade za žar. Pa ne pozabite k mesu dodati tudi malo pisane zelenjave – paprike, paradižnika, sveže čebule, solate ali pa polnjenih in na žaru popečenih šampinjonov ... ;) Želimo vam čim več užitka pri pripravi in peki – na koncu pa seveda: dober tek! Ekipa Začimbe.si
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno