Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Jedi na žaru - osnove

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
jedi na zaru - osnove
Sezona sonca, dolgih dni, piknikov in žara se je že začela. Da boste s svojimi jedmi presenetili prijatelje in najdražje, smo na kup spravili nekaj nasvetov, ki jih mora poznati vsak mojster žara. Postanite mojster žara!
Izberite kakovostne sestavine
Zelo pomembna stvar, ki se jo večina ljudi že zaveda je, da moramo najprej izbrati kakovostne sestavine.  Tako meso, kot tudi zelenjavo, sir, začimbe in vse ostale sestavine.  Dobre sestavine so predpogoj za izvrsten obrok.
Dobro segrejte žar
Pregrevanje žara je ključno, če želimo dober končni rezultat. Če tega ne storimo, vso svojo hrano močno ogrožamo. Zakaj? Prvič: ker žar ne bo dosegel optimalne temperature za pečenje, bo hrana na rešetkah ostala predolgo časa. Rezultat tega je lahko prepečeno in izsušeno meso. In drugič: če hrano postavimo na mrzlo ali zmerno toplo površino, se lahko hitro poslovimo od slastnih »črtasto zapečenih« zrezkov. Te »črte« oziroma sledi rešetk so deli, kjer se sladkorji v hrani karamelizirajo v značilen »smoky« okus. Poleg teh dveh grozodejstev, obstaja še ena težava in sicer to, da se bo hrana prijemala na površino. V kolikor bodo rešetke dovolj vroče, se bo meso lahko in dobro zapeklo, brez da bi imeli težave pri obračanju. Torej, zapomnite si: žar vedno segrevajte vsaj 15 minut pred pečenjem, do najvišje možne temperature. Šele ko je rešetka dovolj vroča in s tem pripravljena za peko, začnemo z uravnavanjem temperature.
Kdaj je žar dovolj segret?
Boljši žari imajo vgrajen termometer, ki nam pove, kolikšna je temperatura pod pokrovom. Če pa termometra nimate, lahko za določanje temperature uporabimo kar svoja čutila oziroma dlani. Kako? Dlan postavite približno 5 cm nad rešetko in štejte, koliko časa lahko tako držite roko. Če lahko roko nad rešetkami držite več kot 6 sekund, je žar segret pod 150 Če lahko roko nad rešetkami držite 5 sekund, je žar segret nad 150 Če lahko roko nad rešetkami držite 3-4 sekunde, je žar segret okrog 210/220 Če pa roko lahko nad rešetkami zadržite zgolj sekundo, je žar segret že nad 300
Pred smo peko si pripravite vse pripomočke, ki jih boste potrebovali. Tako hrano, kot tudi pravi pribor za žar.
Vsem izkušenim mojstrom je popolnoma jasno, da ko se peka začne, ni več časa za druge stvari (npr. rezanje zelenjave ali pa oblikovanje pleskavic). Vse potrebno si torej pripravite še preden na rešetke položite prvi kos mesa. V pribor za žar, ki delo precej olajša, pa spadajo spatula, vilice, ščipalka, pogosto pa tudi čopič, ki ga uporabljamo za to, da meso med peko premažemo. Še nasvet: pri preobračanju mesa in zelenjave namesto vilice uporabljajte lopatko/ spatulo. Na tak način bo hrana izgubila manj svojih sokov, saj je ne bomo prebadali.
Upoštevajte pravi čas peke.
Pozorni bodite tudi na to, da hrane ne preobračate prepogosto, kajti tako se zunanja stran ne more lepo zapeči. Najbolje je, da hrano obrnemo samo enkrat in sicer na polovici peke.
Bodite pozorni na to, da hrane ne servirate prehitro!
Poskrbite, da meso, ko ga odstranite z žara, počiva vsaj nekaj minut. Na ta način poskrbimo, da se notranji sokovi malo zgostijo in prerazporedijo, poleg tega pa pri življenju ohranite še kakšno brbončico, ki bi jo drugače visoka vročina poškodovala. Če kljub vsemu obožujete zelo vroče meso, ga vseeno pustite počivati, nato pa ga tik pred serviranjem za približno 30 sekund postavite nazaj na žar, na najvišjo možno temperaturo. Očistite žar. Če se med samo pripravo hrane s vilico in krožničkom vsi radi smukajo okrog žara, pa je zgodba po končanem pikniku, ko je treba žar in ostale stvari (p)očistiti, navadno čisto drugačna. Kljub temu je to neizogiben del piknikov. Pssst: če se zgodi, da rešetko pozabite očistiti še isti dan, lahko žar brez težav očistite pred naslednjo pripravo, ko so rešetke že dobro segrete.  Vroče rešetke pred peko močno skrtačimo z žično krtačo za čiščenje rešetk. Rešetke lahko nato še obrišemo s papirnato brisačo, ki jo prej namočimo v rastlinsko olje. Toda pozor - rešetke so zelo vroče, zato papirnato brisačko držite s prijemalko.

Pa dober tek! 

Ekipa Začimbe.si
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno