Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Ingver v prahu - uporaba in recept: čaj za zdravje

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
ingver v prahu - uporaba in recept: caj za zdravje
Ingver je podzemna korenika rastline, ki spada v družino ingverjevk. Gre za zelo staro začimbnico; o njeni zdravilni in kulinarični uporabi namreč pričajo že stari sanskrtski zapisi. Ingver je pogosto označen kot ostra začimba. Ostrino mu daje smola, ki se imenuje gingerol. Mlade in sveže korenike so trdne, manj vlaknate in bolj blagega okusa, kot pa tiste, ki so v zemlji dlje časa. Sveže olupljen ingver ima nekoliko limetast vonj in polno, toplo ter osvežujčo aromo. Kako oster je ingver, je odvisno tudi od tega, ali uporabljamo sveži ali mleti ingver. Mleti ingver je zaradi sušenja in večje koncentracije bolj oster.
Uporaba ingverja v kulinariki:
V Aziji pogosto uporabljajo sveže korenike, ki jih nasekljajo ali naribajo. Dlje, kot jih kuhajo, bolj ostra postaja jed. Pogosto v jed dodajajo tudi večje in delno zmečkane kose, ki jih na koncu poberejo iz pripravljene jedi. Ingver v prahu pa uporabljajo predvsem za pripravo masal in drugih suhih začimbnih mešanic. Če ga uporabljamo za kuhanje, je bolje, da ga dodamo šele ob koncu kuhanja. V kolikor se želimo znebiti ostrine, ingver rahlo prepražimo na maščobi; aroma bo ostala močna, del pekočega okusa pa se bo spremenil v sladkega. Sveži ingver lahko nadomestimo z mletim ingverjem v razmerju 6:1. Ali povedano drugače: 1 jedilno žlico naribanega ingverja lahko nadomestimo s polovico čajne žličke mletega ingverja. Pretvorba: sveži ingver in ingver v prahu Posebna ingverjeva aroma se zelo dobro poda v številne azijske, karibske in latinskoameriške jedi. Ker s svojo aromo dobro prikriva druge vonjave, ga pogosto uporabljajo tudi pri pripravi rib, morskih sadežev in mesa. Ingver se uporablja tudi za začinjanje listnate zelenjave, zelja in solat. Z njim pripravljajo tudi številne pomake, prelive in marinade. Če ingver zmešamo z limetinim sokom in začimbno zmesjo chat masala, lahko hitro in enostavno pripravimo zelo okusen solatni preliv za stročnice. Dobro izpade tudi v vseh receptih, ki vsebujejo korenček in buče. Ali ste vedeli, da ingver v kuhanih jedeh zmanjšuje potrebo po soljenju? Ingver pa lahko uporabimo tudi pri pripravi sladic, npr. za pripravo ingverjevih piškotov, pri pripravi marmelad in pri kremah za sladice. Zelo znan je tudi kandiran ingver. V poletnih dnevih si lahko pripravimo limonino-limetin napitek z ingverjem, v zimskih dneh pa ingverjev med z limono, s katerim lahko sladimo med ali pa ga zaužijemo "po žlički". Ingver je zelo priljubljen tudi kot čaj, saj nas s svojim okusom pozimi zelo pogreje. Recept: ingverjev čaj. (<< S klikom na rdečo besedo boste preusmerjeni na stran s celotnim receptom.) Ingver se dobro dopolnjuje: s česnom in čebulo, čiliji, baziliko, galgantom, limetinim in limoninim sokom, meto, ribjo in sojino omako in tamarindo.  
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno