Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Falafel, kaj je to in kako ga pripraviti?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
falafel kaj je to in kako ga pripraviti

Falafel so okusne kroglice iz čičerike in zelišč. Odlično se znajdejo v zavitkih, pitah, sendvičih in solatah. 

Tradicionalni falafel je narejen iz zmlete čičerike ali fižola, zelišč in začimb. Zmes nato oblikujemo v kroglice ali polpetke in jih globoko ocvremo, da dobimo teksturo, ki je hrustljava zunaj in mehka znotraj, kot ocvrtki.

To je klasičen bližnjevzhodni in sredozemski recept, ki ga uživamo kot ulično hrano.

Kakšne sestavine uporabimo za falafel?

Falafel je naravno brez glutena in je narejen iz nekaj preprostih sestavin:

Čičerika: uporabimo običajno samo posušeno in namočeno čičeriko, nikakor ne uporabimo čičerike v pločevinkah. Čičerika v pločevinkah bo premehka in mokra in falafel se ne bo pravilno oblikoval.

Čebula: uporabimo klasično oziroma "rumeno" čebulo, ki da močnejši okus. Seveda pa lahko uporabimo tudi belo ali rdečo čebulo.

Peteršilj in koriander: ti dve slastni zelišči vneseta kup okusa v falafel in notranjost spremenita v čudovito, živahno zeleno barvo.

Česen: za še bolj močan okus uporabimo sveže stroke česna namesto česna v prahu.

Zelena čilska paprika: gre za majhno papriko, ki doda aromo in okus, ne da bi pri tem razmočila falafel. Doziranje lahko prilagodite glede na vaš okus, lahko je dodamo več, lahko manj. A predlagamo, da je ne izpustite, ne da bi falafel preiskusili z zeleno čilsko papriko.

Kumina, kardamom, sol in črni poper: te aromatične začimbe se pogosto uporabljajo v bližnjevzhodni kuhinji in imajo zemeljski, pikanten in odločen okus, ki zagotovo navduši.

Čičerikina moka: moka pomaga, da se zmes poveže in falafel ohrani obliko tudi med cvrtjem.

Soda bikarbona: ključna sestavina, ki poskrbi, da falafel ohrani puhasto teksturo falafela.

Olje za cvrtje: lahko uporabimo kar rastlinsko olje.

Kako pripravimo falafel?

Najprej namočimo posušeno čičeriko. Namajamo jo čez noč ali vsaj 8-12 ur. Upoštevamo, da se bo čičerika potrojila, zato jo pokrijemo z veliko vode. Nato čičeriko odcedimo in speremo.


Vse sestavine dodamo v kuhalnik hrane. V kuhalnik dodamo čičeriko, čebulo, peteršilj, koriander, česen, zeleno papriko in začimbe. Priporočamo, da čebulo, zelišča in poper pred dodajanjem grobo nasekljamo.Končna mešanica mora biti podobna grobemu pesku.


Mešanico prenesemo v skledo. Nato dodamo čičerikovo moko in sodo bikarbono, premešamo, dokler se popolnoma ne poveže in pokrijemo s plastično folijo ali pokrovom.


Posodo postavimo v hladilnik. Mešanico za falafel ohladimo za 30 minut do 1 uro.


Oblikujemo falafel. To lahko storimo ročno, lahko pa si pomagamo tudi z zajemalko za sladoled. Odločimo se, ali želite okrogle kroglice ali bolj ploščate oblike. Izbira ploščate oblike bo boljša, če nameravate falafel peči v ponvi. Če se odločite za cvrtje, uporabite obliko okroglih kroglic. Oblikujemo vse falafle in jih položimo na krožnik.

Nato se odločimo za vrsto priprave. Mi smo se odločili za cvrtje, recept pa čaka tukaj.

Kako postrežemo falafel?

Falafel je najbolje postreči takoj po pripravi, ko je še topel in hrustljav. Postrežemo jih lahko v pitah brez glutena, zavite v zeleno solato ali dodane v k preprosti zeleni solati in prelite z omako za solate.

Kakorkoli jih postrežete, ne pozabite, da morajo biti falafel kroglice postrežene takoj po pripravi, ko so še tople in hrustljave. Pa dober tek!

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno