Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Cimet, recepti in uporaba v kuhinji

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
cimet recepti in uporaba v kuhinji
Cimet je ena tistih začimb, ki jo ljudje v medicinske in kulinarične namene uporabljajo že od antičnih časov. S svojim vonjem je zagotovo nepogrešljiva začimba zimskega časa, saj je prisotna v številnih receptih za piškote in kuhano vino. Prav tako pa vonj cimeta nosijo številne božične dišave ... Cimetove palčke Poznamo dve vrsti cimeta, ki ju lahko dobimo v palčkah ali pa v prahu. Prvi je cassia cimet, drugi, bolj dragocen, pa cejlonski cimet. Razlikujemo ju po okusu, barvi in palčkah. Cejlonski cimet je bolj svetle barve, njegove palčke pa so bolj debele in ne tako lepo »zvite«, kot so palčke cassia cimeta. Dandanašnji dan cimet uporabljamo na najrazličnejše načine. V zahodnem svetu ga sicer še vedno največkrat povežemo s pripravo slaščic, kljub temu pa v zadnjem času spoznavamo tudi druge načine njegove uporabe. Za razliko od zahodnega sveta, ga na Kitajskem, v Indiji in na Orientu uporabljajo pri pripravi velikega števila glavnih jedi. To očarljivo začimbo z eksotično-sladkobnim okusom lahko uporabimo na številne načine:
Sladice:
Cimet je zagotovo ena tistih začimb, ki ne sme manjkati v jabolčni piti, štrudlju, bučni piti,  pečenih jabolkih, pudingu in številnih božičnih piškotih. Lahko ga dodamo tudi v mlečni riž ali sadni kruh. Zagotovo ste že slišali tudi za znane cimetove rolice. Če nimate dovolj časa za pripravo le-teh, pa je TUKAJ dostopen še recept za zelo hitro pripravljeno različico
Napitki:
Cimet je nujna sestavina kuhanega vina in kompotov. Prav tako ga lahko dodamo v kavo, kakav ali pa s ščepcem začinimo skodelico zeliščnega čaja. Iz cimetovih palčk lahko pripravimo tudi cimetov čaj ali pa aromatizirano cimetovo žganje. Prav tako lahko cimetovo palčko dodamo v jabolčni in pomarančni sok ter v nekatere likerje.
Samostojne jedi:
S ščepcem cimeta lahko začinimo tudi pečen sladek krompir in raznovrstne riževe jedi. Z njim lahko mariniramo meso in ribe, čisto malo pa ga lahko dodamo tudi v chili con carne in curry.
Drugo:
Za noževo konico cimeta lahko dodamo tudi kosmičem ali pa ga posujemo po kruhu, na katerega najprej namažemo med. Skupaj z ingverjem in medom lahko pripravimo tudi domač pripravek za izboljšanje odpornosti. S cimetovim posipom lahko okrasimo stepeno smetano, lahko pa ga tudi posujemo čez številne sveže pečene muffine in piškote. Še nekaj nasvetov:
  • Pri ustvarjanju lahko poskusite cimet zmešati še z drugimi začimbami. Dobro se ujema z ingverjem, kardamomom, klinčki, kumino, muškatnim oreščkom, komarčkom in gorčičnimi semeni.
  • Cimetove palčke lahko pred uporabo prepražimo na olju ali gheeju; tako se njihova aroma bolje razvije.
  • Palčko lahko namesto žličke dodamo v tople napitke. Tako bomo poskrbeli za lepo dekoracijo in začinjen okus napitka.
  • Cimetove palčke lahko uporabimo večkrat.
  • Dragoceno začimbo hranimo v tesno zaprtih posodicah, na temnem mestu in v prostoru brez vlage.
Pa dober tek!
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno