Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Cejlonski cimet - uporaba v kuhinji

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
cejlonski cimet - uporaba v kuhinji
Cejlonski cimet spada v skupino najstarejših začimb na svetu in velja za pravo različico cimeta.
Kaj je cejlonski cimet?
Cejlonski cimet raste v južnem in jugovzhodnem delu Azije, na Madagaskarju, Sejšelih in na Šrilanki, ki danes velja tudi za uvoznico najkvalitetnejšega cejlonskega cimeta na svetu. Kot v preteklosti tudi danes velja za izredno dragocenega, danes sicer dostopnejšega. Njegova različica oziroma kot pravijo nepravi cimet, je kitajski cimet, ki je pogostejši in cenejši ter dostopen praktično v vsaki trgovini po celem svetu. Cimet se pridobiva iz drevesa, imenovanega cimetovec, katerega lubje je najprej posušeno, kasneje pa se iz njega oblikujejo značilne cimetove palčke, priljubljene po celem svetu. Cejlonski cimet je poznan kot afrodiziak s toplo aromo, ki prevzame vsakogar. Od kitajskega cimeta pa se razlikuje po slajši in bolj prefinjeni aromi ter po svetlejši barvi. Cejlonski cimet - palčke lahko dobite:  Cejlonski cimet - mleti lahko dobite: 
Uporaba cejlonskega cimeta
Cejlonski cimet velja za vsestransko začimbo že iz zgodovine, ko so jo ti poleg uporabe v kuhinji uporabljali tudi kot zdravilno sredstvo. V kuhinji je zato praktično nepogrešljiv in ga uporabljamo lahko na različne načine v raznovrstnih jedeh. Definitivno pa zaradi svoje arome spominja na zimske praznične dni v toplem domu s pecivom v rokah. Mleti cejlonski cimet je nepogrešljiv dodatek h kosmičem, smootijem, sokovom in jogurtom, ki popestri vsakodnevne zajtrke. Cimetove palčke s svojo aromo in okusom uporabljamo pri kuhi marmelade, sadnih sokov in kuhanega vina. Nepogrešljiv je seveda v kombinaciji z jabolki v obliki jabolčne pite, zavitka ali pečenih jabolk v pečici z oreščki in medom. Mnogi od nas pa ga dodajajo v čaj, kakav ali celo v kavo, saj s tem popestrijo vsakodnevno pijačo. Seveda pa nekatere slaščice temeljijo na cejlonskem cimetu in njegovem okusu - v to skupino uvrščamo cimetove rolice, krofe s cimetovo kremo in posipom iz cimeta in sladkorja ter seveda božične cimetove zvezdice, katere so obvezni del božičnih in novoletnih praznikov. Seveda pa ga lahko uporabljamo tudi v slanih jedeh s piščancem ali jagnjetino. Popularen je tudi kot dodatek pri vlaganju zelenjave in sadja, saj preprečuje rast bakterij. Seveda pa je potrebno vedeti, da je količina, ki jo uporabimo v slanih jedeh, izredno majhna, saj je po okusu izredno intenziven in lahko zato hitro prevalda nad ostalimi okusi jedi. Vsekakor pa - ne glede katere jedi se lotite - svetujemo uporabo cejlonskega cimeta, saj je ne le veliko bolj aromatičen kot kitajski cimet, ampak vsebuje tudi veliko več zdravilnih učinkovin.
Cejlonski cimet lahko dobite tudi s klikom na spodnje gumbe
Članek je prispevala Vesna.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno