Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Brinove jagode: uporaba in uživanje

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
brinove jagode: uporaba in uzivanje

Brinove “jagode” pravzaprav sploh niso jagode, ampak majceni storži navadnega brina. Jagode so storži ženske rastline, ki rastejo na brinih – vrsti iglavcev (Pinophyta), rastlin oziroma dreves s storži. Brini se po videzu med seboj zelo razlikujejo, saj so lahko nizki in razraščeni, lahko pa rastejo kot drevo.

Obstaja več različnih vrst brinovih jagod, nekatere med njimi so tudi strupene! Unikatno mesnate luske, ki so tik druga ob drugi, dajejo videz jagode. Precej pred uporabo v kulinariki, so Grki brinove jagode uporabljali kot zdravilo in stumulans pri olimpijskih atletih. Rimljani so jih uporabljali tudi kot poceni nadomestek popra.

Ste vedeli? Brin je bil sveta rastlina Ilirov, saj so verjeli, da odganja negativno energijo in uroke. Obstaja celo star slovenski pregovor, ki pravi, da v brinov grm nikoli ne udari strela.

Brinove jagode imajo pikanten okus in se uporabljajo v različnih kuhinjah po vsem svetu, med drugim v evropskih in indijskih receptih, pa tudi v divjačinskih jedeh. Značilen okus po boru, ki je včasih tudi rahlo grenko-citrusast, lahko le ljubite ali sovražite.


Brinove jagode so dragoceno darilo narave


Te pikantne jagode močnega okusa lahko kupite posušene ali sveže, cele ali zmlete. Za najmočnejši okus cele jagode strite in jih dodajte omaki ali marinadi. Lahko jih poskusite tudi popražiti, vendar ne pretiravajte, saj bodo postale grenke in neužitne. Mnogi pravijo, da se brinove jagode zelo dobro podajo k mesu. Z njimi lahko začinite zloženke, marinade in nadeve, pa tudi zajca, divjačino, govedino in raco. Brin se pogosto uporablja z jagnjetino (ali ovčetino), zelo dobro pa začini tudi divjačinsko meso (jelen, srna, divja svinja ...).

Brinove jagode se dodajajo tudi v bograč, dušeno rdeče zelje, v kislo zelje ... Iz njih se lahko pripravi tudi čaj. Ta naj bi v kombinaciji z rmanom in koprivo naj bi spodbujal presnovo. Brinove jagode se lahko uporabi tudi v sladicah, recimo sadnem kruhu. Da iz brinovih jagod izvabite rahel okus po citrusih, jedi dodajte sadje, denimo jabolka ali slive. Zdrobljene brinove jagode lahko natrete v meso pred peko. Za bolj kiselkast okus dodajte malo ingverja ali česna. Jagode lahko pred tem tudi podušite. *Pa dober tek!*

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-3,64 €
Skupaj:
32,76 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno