Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

3 načini priprave kostanja

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
3 nacini priprave kostanja

Kostanj je izredno okusna poslastica, ki nam jo prinese jesen. Seveda se kostanj najbolj prileže, ko je pripravljen zunaj, v dobri družbi in ob kozarcu jabolčnega mošta. Če pa nimamo te možnosti, si ga lahko pripravimo tudi doma v kuhinji. Obstajajo trije načini: pečen kostanj v pečici, pečen kostanj v ponvi in kuhan kostanj.


Kostanj pečen v pečici


Prvi korak k dobro pečenemu kostanju je dobra segretost posode, v kateri ga pripravljamo. Kadar ga pripravljamo na prostem so to navadno težke litoželezne plošče, ki potrebujejo kar nekaj časa, da se segrejejo. V kuhinji pa je korak segrevanja malo krajši, saj kostanj navadno pripravljamo v ponvi ali pa v pečici. Med tem, ko se naše posode segrevajo, pripravmo kostanj. Zelo dobro je, da je kostanj, ki ga nameravamo peči, uležan. Ljubitelji kostanja se sicer zelo težko upremo temu, da ga ne pripravimo skoraj da prvi trenutek, ko ga prinesemo iz gozda ... A je vredno počakati!

Najbolje je, da kostanj, ki ga prinesemo iz gozda, najprej malo osušimo na soncu, nato pa ga za kakšen dan ali dva v zabojčku hranimo na hladnem. Pred pečenjem moramo kostanj na obeh straneh zarezati. To storimo zaradi dveh razlogov. Prvi je, da kostanja med pečenjem ne raznese, drugi pa, da se kostanj, ko je pečen, lažje lupi. Tehnike rezanja so različe: nekateri uporabljajo križce, drugi kostanje prebodejo z ostrimi vilicami, tretji naredijo na obeh straneh dve vodoravni zarezi. Važno je, da prerežemo lupino in da ne zarežemo pregloboko (kostanj tako lahko med peko razpade). Zareze se najlažje naredi z ostrim olfa nožem. V kolikor med rezanjem naletimo na kostanje z luknjico ali mehke kostanje, jih izločimo, saj taki kostanji niso dobri.

Kostanj pečen v ponvi


Če kostanj pripravljamo na ta način, potem potrebujemo klasično ponev. Ponev segrejemo, kostanje zarežemo, prenesemo v ponev, poškropimo z vodo in pokrjemo s pokrovko. Vmes večkrat premešamo. Za ta način peke priporočamo, da uporabite eno od starih ponev, ki jih ni preveč škoda. Ko so kostanji lepo razprti in zapečeni, jih odstavimo iz ognja in za 5 – 10 minut zavijemo v časopisni papir (ali kuhinjsko krpo). Zakaj? Spočit kostanj se lažje lupi. [


Kostanj pečen v pečici


Pečico segrejemo na 200 °C . Kostanje razporedimo po pekaču in jih poškropimo z vodo. Po želji lahko pekač zaščitimo s peki papirjem. Pečemo približno 30 minut. Vmes večkrat premešamo in dodatno poškropimo z vodo (ne preveč). Če želimo, lahko proti koncu pečenja vključimo tudi ventilator. Ko je kostanj pečen, ga vzamemo iz pečice in za 5 – 10 minut zavijemo v časopisni papir (ali kuhinjsko krpo). Zakaj? Spočit kostanj se lažje lupi. [caption id="attachment_7278" align="aligncenter" width="648"][image: Zarezane kostanje razporedimo po pladnju] Zarezane kostanje razporedimo po pladnju[/caption]


In še seveda zadnji način: kuhan kostanj


Tu gre verjetno za najbolj enostavno pripravo kostanja. Če kostanj želimo kuhati, ga pred tem ni potrebno rezati. Kostanje enostavno postavimo veliko posodo, zalijemo z vodo in kuhamo 45 minut do 1 ure – odvisno od velikosti kostanjev. Vrelo vodo nato odlijemo, kostanje splaknemo z mrzlo vodo in jih z nožkom začnemo lupiti. Dlje časa kot odlašamo z lupljenjem, težji je ta proces.
Zanimivost: Portugalci v vodo, v kateri kuhajo kostanj, zraven dodajo še janež. Kostanj se tako navzame posebne arome. 

Še nasvet za vse ljubitelje kostanja:  Ljubitelji kostanja si pogosto nekaj kostanja shranijo tudi za kasnejši čas. Če izberemo lepe kostanje in jih pripravimo na peko (= jih zarežemo), jih lahko shranimo v zamrzovalnik. Tam lahko na »hude čase« počakajo tudi dva oziroma tri mesece. Ko se nam jih zahoče, jih enostavno vzamemo ven in pripravimo na želen način.


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno