Zeljnate cvetlice in pečen krompirček

Velikokrat se zgodi, da nam zmanjka idej, kako “klasične” sestavine uporabiti na malo bolj inovativen način. Tokrat vam predstavljamo recept, kjer smo iz zelja pripravili pečene zeljnate cvetlice. Odlično se podajo k pečenemu krompirčku, lahko pa jih uporabimo tudi kot prilogo k mesu. Z zelo malo dela lahko pripravimo zelo okusen obrok. 🙂

Zelje vsebuje zelo veliko vitamina C, še nekaj drugih vitaminov in mineralov. Če zelje kupujemo v trgovini, se najbolje splača kupiti celo zeljnato glavo; prerezano ali pa naribano zelje, saj zaradi zraka in svetlobe precej hitro izgublja C vitamin. Na hladnem in suhem lahko zeljnato glavo hranimo kar nekaj časa; če pa del zeljnate glave že uporabimo, lahko preostanek v tesno zaprti posodi hranimo malo več kot teden dni.

Zeljnata cvetlica in pečen krompirček
Zeljnata cvetlica in pečen krompirček

Količine v receptu so primerne za nasiten obrok za osebi.

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo krompirčka
  • krompir (6 srednje velikih krompirjev)
  • olje (olivno ali rastlinsko)
  • črni poper (grobo mleti)
  • sol
  • dimljena paprika v prahu
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo zeljnatih cvetlic:
  • zeljnata glava
  • olje (olivno ali rastlinsko)
  • mešanica poprov
  • sol
  • dimljena paprika v prahu
  • mleti česen
Postopek priprave krompirčka:
  • Krompir olupimo in ga narežemo na približno enako velike krajce.
  • Narezan krompir oplaknemo pod vodo. Dobro odcedimo.
  • Vsujemo na pekač in poškropimo z olivnim oljem. Če ga nimamo, lahko uporabimo tudi rastlinskega.
  • Krompirček dobro začinimo z začimbami: dimljeno papriko v prahu in poprom. Dodamo še malo soli.
  • Dobro premešamo, da se začimbe in olje enakomerno razporedijo po vseh rezinah.
    *Pripravimo še zeljnate cvetlice, saj jih istočasno pečemo na istem pekaču.
Postopek priprave zeljnatih cvetlic:
  • Za pripravo potrebujemo celo zeljnato glavo. Zgornje liste odstranimo in vržemo na kompost.
  • Čez delo dolžino glave odrežemo kolute, ki so debeli nekje med 2 in 3 centimetri.
  • Zeljnate kolute oziroma »cvetlice« začinimo z obeh strani. Dodamo naslednje začimbe: dimljeno papriko v prahu, mešanic poprov in mletim česnom. Dodamo še malo soli.
  • Položimo na pekač, zraven krompirja.
Zelje in krompirček - vse je pripravljeno na peko
Zelje in krompirček – vse je pripravljeno na peko
  • Pečico segrejemo na 200  ºC, brez ventilacije.
  • Ko je pladenj popoln in pečica ogreta, sledi samo še pečenje. Pečemo približno 35 minut; čas peke je seveda odvisen od pečice.
  • Krompirček vmes enkrat premešamo, zelnatih cvetlic pa ni potrebno obračati.
  • Ko je krompirček zlato zapečen in ko se na zelju  naredi rahla skorjica, je kosilo nared.
  • Vzamemo iz pečice in pred serviranjem pustimo jed počivati nekaj minut.
Pečen krompirček in zeljnate cvetlice
Pečen krompirček in zeljnate cvetlice

Pa dober tek!