Zeliščni vaflji

Vaflji, priljubljena belgijska sladica, razširjena zdaj že po celem svetu v različnih oblikah in okusih. Danes pa vam predstavljamo slano različico, ki bo popestrila vaš jedilnik.

Zeliščni vaflji (slika: <a href="http://www.freepik.com" target="_blank">Freepik</a>)

Za pripravo zeliščnih vafljev potrebujemo naslednje pripomočke:
  • plastično ali kovinsko posodo
  • aparat za vaflje
  • nož
  • metlico
  • desko
  • tehtnico
  • merilno posodo
  • plastično posodo
  • kozico
  • kuhalnico
  • zajemalko
Za pripravo zeliščnih vafljev* potrebujemo naslednje sestavine:

*za 4 osebe

  • 150 gramov moke
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 250 ml mleka
  • 1 veliko jajce
  • 2 žlici stopljenega masla ali kokosovega olja
  • 3 vejice sveže bazilike
  • 3 vejice peteršilja
  • olje za mazanje
Zeliščni vaflji se pripravijo po naslednjem postopku:

V prvem koraku operemo in na drobno nasekljamo vejice sveže bazilike in svežega peteršilja. Potem stehtamo moko v posebej posodi in vanjo vmešamo pecilni prašek. V merilni posodi nato izmerimo še 250 mililitrov mleka. V naslednjem koraku v kozici stopimo dve žlici masla ali kokosovega olja in stopljenega odstavimo, da se ta malce ohladi. V veliko plastično posodo najprej ubijemo eno jajce, mu dodamo ščepec soli in ga nato dobro stepemo. Med stepanjem postopoma dodajamo stopljeno maslo ali kokosovo olje. Mešanici nato dodamo postopoma malo mleka in malo moke, da nastane enotna zmes brez grudic. Na koncu le tej dodamo še sesekljana zelišča in zmes pustimo stati v hladilniku vsaj eno uro.

Vmes si pripravimo aparat za vaflje, ga segrejemo in dobro premažemo z oljem. Nato pred peko zmes še enkrat zmešamo in jo z zajemalko nalijemo v aparat za vaflje. Počakamo, da zagori zelena lučka na aparatu in vaflji so pečeni. Če pa bi si želeli bolj hrustljavo skorjico, pa jih pustite v pekaču še za minuto ali dve dlje.

Pečeni zeliščni vaflji (slika: <a href="http://www.freepik.com" target="_blank">Freepik</a>)

Zeliščne vaflje lahko postrežemo tople ali hladne, kot prilogo ali kot samostojno jed. Predlagamo, da jih postrežete tople kot prilogo k jedem na žlico ali hladne namesto kruha s sirnim zeliščnim namazom.

 

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek 🙂