Zelenjavni golaž iz leče

Ko govorimo o golažu, imamo navadno v mislih gosto enolončnico z zelenjavo in kosi mesa. Pomembna je velika količina čebule, da se golaž dobro zgosti. Lečin golaž ne vsebuje mesa, vseeno pa je gosta enolončnica in v več pogledih tudi bolj hranilna, kot navaden golaž. Vsebuje namreč veliko zelenjave, poleg tega pa je osnova leča, ki je polna beljakovin in vlaknin. Zanj ne potrebujete veliko časa, hkrati pa lahko skuhate večjo porcijo in jo kratko malo zamrznete za hude čase, ko ne bo veliko časa za pripravo hranljivega obroka. Spodnji recept zadošča za 4-5 porcij.

Zelenjavni golaž iz leče

Sestavine za zelenjavni lečin golaž:
  • 10 žlic leče
  • 2 rdeči čebuli
  • 3 srednje veliki korenji
  • 2 manjša sladka krompirja
  • 1 rdeča paprika
  • 300 ml paradižnikove mezge

Sestavine za zelenjavni golaž

  • 1 ½ čajne žličke česna v prahu
  • 1 ½ čajne žličke rdeče paprike
  • ½ čajne žličke kurkume
  • ½ čajne žličke timijana
  • ½ čajne žličke majarona
  • ščepec črnega popra
  • ščepec kajenskega popra
  • 2 čajni žlički soli

Začimbe za zelenjavni golaž

Zelenjavni golaž pripravite na sledeči način:
  1. Pripravite zelenjavo: čebulo olupite, očistite in nasekljajte na majhne koščke. Korenje olupite in narežite na kolute. Sladki krompir prav tako olupite in narežite na manjše kocke (prb. 1 x 1 cm). Papriko operite in narežite na manjše kocke – ni potrebe, da so super majhne, velike pa se vseeno ne bodo tako razpustile, kakor želimo, da se v golažu. Pripravljene sestavine za zelenjavni golaž
  2. V lonec dajte 3 žlice olivnega olja in ga segrejte. Na njem popražite čebulo. Po dveh minutah zalijte z 1 dl vode in podušite. Lonca ne pokrivajte s pokrovko. Počakajte, da voda izhlapi in med tem vsake toliko časa pomešajte. Ko voda izhlapi, čebulo pražite še kake tri minute. Čebula se bo zmehčala, voda izhlapela, po tem pa se bo še malo popražila. Bodite pozorni, da je v zadnji fazi ne zažgete – mešajte bolj pogosto.
  3. Ko čebula zadiši po praženju, v lonec dodajte papriko. Priprava zelenjavnega golaža Pražite kakšni dve minuti, da se paprika malo omehča, nato pa v lonec dodajte korenje in krompir. Priprava zelenjavnega golaža
  4. Zalijte s 700 ml vode. Čas je, da solite golaž, z ostalimi začimbami pa še počakajte. Dobro premešajte in v lonec dodajte lečo. Pokrijte s pokrovko in kuhajte 15 minut. Po polovici pretečenega časa pokrovko odstranite. Priprava zelenjavnega golaža
  5. Po petnajstih minutah kuhanja v lonec dodajte paradižnikovo mezgo in jo vmešajte v golaž. Iz lonca vzemite 6 manjših zajemalk (ali 3 velike) golaža in ga v električnem mešalniku zmešajte v čežano (uporabite lahko tudi blender oz. smoothie-maker). Čežano vrnite v lonec in jo vmešajte v golaž. Kuhan zelenjavni golaž z lečo
  6. Kuhajte še naslednjih 10-15 minut.

Golaž je pripravljen!

Nekaj dodatnih nasvetov:

Količina: porcije so nasitne, zato je golaža gotovo dovolj za 4 do 5 lačnih ljudi. Za tiste, ki pojedo malo manj ali pa niso tako zelo lačni, je golaža dovolj za 6 porcij.

Koščki: če papriko in čebulo narežete na manjše koščke, se bosta hitreje omehčali in razpustili. Podobno je s krompirjem, a je za krompir in korenje vseeno bolj pripravno, če sta narezana na malo večje koščke, da lahko v nekaj ugriznete, medtem ko jeste.

Pripravljen zelenjavni golaž z lečo

Hranilna vrednost: sladek krompir ima veliko beta karotena, ki viša nivo vitamina A v krvi, vsebuje veliko vitamina B in precej vlaknin. Z navadnim krompirjem si ni v tesnem sorodstvu, a je prav tako nasitno živilo. V vsakem primeru pa je bolj zdrava opcija, saj vsebuje tudi več vitaminov in mineralov kot navaden krompir. Leča vsebuje kar 18g beljakovin in 15.5g vlaknin na 100g, kar naredi golaž še toliko bolj polnovreden obrok. Rdeča paprika je polna vitamina C, korenje pa vitamina A (ki pomaga ohranjati dober vid). Golaž je tako cenovno ugoden, hkrati pa neverjetno zdrav.

Korak, ko del enolončnice zmiksate v kašo, lahko izpustite, če vam je bolj všeč, da delci plavajo v tekočini.

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂