Polnjene paprike z zelenjavo

Vsi poznamo klasične, polnjene paprike, ki s svojim božanskim okusom prepričajo skoraj vsakogar. Pa ste poskusili polnjene paprike kdaj narediti tudi drugače? Mogoče za tiste, ki jim meso ne gre ravno gladko po grlu? Tako je – paprike polnjene z zelenjavo.

Zelenjavne polnjene paprike

Lahko jih naredite klasično v identični paradižnikovi omaki, ali pa jih pripravite v pečici. Sliši se zanimivo, kajne? Mi smo jih za vas danes pripravili v pečici, za zaprisežene mesojedce pa zraven postregli haše omako, oziroma omako iz mletega mesa.

Za pripravo zelenjavnih polnjenih paprik potrebujemo:
  • nož
  • desko
  • pekač
  • pečico
  • posodo za nadev
  • žlico
  • ponev
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo polnjenih paprik:
  • 6 srednjih rumenih paprik
  • 1/4 čebule
  • 5 šampinjonov
  • 3 žlice fižola
  • 2 manjša ribana korenja
  • 2 žlici tenko narezanega zelja
  • 5-7 žlic kuhane ajdove kaše
  • 1-2 jajci
  • lonček grškega jogurta
  • peteršilj
  • mleti česen
  • šetraj

Pripravljene paprike

Postopek priprave polnjenih paprik:
  1. Paprike operemo in jim odstranimo semenje.
  2. Na ponvi popražimo čebulo, dodamo narezane šampinjone, ribano korenje zelje in začimbe. Popražimo toliko, da se zelenjava zmehča in solimo.
  3. Dodamo še fižol in ajdovo kašo. Nadev nekoliko ohladimo. Nadev za zelenjavne polnjene paprike
  4. Rahlo ohlajenemu nadevu dodamo jajce in zmešamo. Po potrebi dodamo tudi drugo jajce, če je nadev preveč suh.
  5. S pripravljenim nadevom napolnimo očiščene paprike.
  6. Napolnjene paprike položimo v namaščen pekač, ali v pekač obložen s peki papirjem.
  7. Vsako papriko posebej še enakomerno premažemo z grškim jogurtom. Zelenjavne polnjene paprike pred peko v pečici
  8. Paprike damo v pečico, na 200 stopinj Celzija, za 45 minut.
Dobro je vedeti:

Polnjene paprike z zelenjavo so popoln brezmesni obrok, ob katerem lahko postrežete le skledo priljubljene solate. Lahko pa zraven pripravite tudi mesno omako, da bodo zadovoljni tudi mesojedci. Omaka iz mletega mesa, se je v našem primeru zelo dobro obnesla.

Polnjene paprike z zelenjavo pa so enako dobre tako tople kot hladne. Lahko jih pripravite tudi kot lahko večerjo.

Če vam ostane kaj nadeva, ga shranite za zajtrk, vanj vmešajte še kakšno jajce in si pripravite omleto.

 

Recept je pripravila Monika.

Pa dober tek! 🙂