Zelenjavne lazanje – katere poznamo

Deli s prijatelji

Ste vedeli, da lazanja sploh ne prihaja iz Italije? Italijani so res bili tisti, ki so izpopolnili recepturo in ustvarili lazanjo, kot jo poznamo danes. Grki pa so bili tisti prvi, ki so ustvarili prvo formo lazanje. Beseda lasagne izhaja iz starogrške besede laganon, ki se navezuje na prvo obliko testenin. Laganon ni lazanja, kakršno jemo danes. Gre za preprosto zloženko iz testenin in omake brez vseh ostalih dodatkov, ki jih lazanja vsebuje danes. Pomen besede se torej ne nanaša na sestavine, temveč na metodo priprave. Mesna ali zelenjavna – pomembno je le, da je plasti čim več.

Katere zelenjavne lazanje poznamo?

Kot sem že omenila, niso toliko pomembne sestavine lazanje, kolikor je pomembna priprava. To pomeni, da lahko lazanjo naredite na tisoč in en način. Pomembno je le, da dodamo bešamel (belo omako), ki lazanjo naredi še posebej kremasto in okusno. Pomembno je tudi, da lazanje med peko ne izsušimo (zato jo na polovici časa pečenja pokrijemo). Sicer pa je naša meja nebo!
Pri tradicionalnih italijanskih lazanjah je predvsem pomembno, od kod prihaja družina in s tem družinski recept. Že samo testenine (valovite ali ravne) se razlikujejo glede na to, v kateri konec Italije se podate. Ena najbolj klasičnih variant je pripravljena z jajčevci in bučkami. Ta je tudi precej tradicionalna v Italiji. Trakovi bučk in jajčevcev so vstavljeni med sloje testenin in omake, med katerimi se med peko skuhajo in zmehčajo.

Pri nas verjetno najbolj poznana je špinačna lazanja. Pri tej varianti so listi sveže špinače dodani na sloj testenin in omake in prekriti z novim slojem testenin. Tej različici lahko dodate tudi druge dodatke, kot na primer šampinjone ali ricotto.

Špinačna lazanjaZačimbe za lazanjo dobite na enem mestu, kliknite na gumb V košarico

Če vas mikajo mediteranski okusi, osnovni paradižnikovi omaki dodajte mešanico mediteranskih začimb, nekaj oliv in suhe paradižnike. Poigrate se lahko tudi s kančkom rdečega vina, ki bo omaki pričaral prav poseben okus.

Obstaja tudi izjemno preprost način za malo drugačno lazanjo – lazanja s pestom. Pesto je gosta omaka iz bazilike, olivnega olja, česna, pinjol in parmezana (v veganski verziji parmezan enostavno preskočimo). Namesto paradižnikove omake uporabimo pesto, še vedno uporabimo tudi bešamel in testenine, vse skupaj zložimo in pred sabo imamo zeleno lazanjo! Pesto lahko po želji naredimo tudi sami.

Ko pritisne mraz, se nam zahoče toplejših, mehkejših okusov. Takrat vam bo velik objem od znotraj dala bučkina lazanja z žajbljem. Za to so najboljše hokkaido buče, maslene buče in podobne jesenske sorte. Ker so bolj trde od navadnih cuketk, poskrbite, da bučo narežete, očistite in pred vstavljanjem v lazanjo kakšnih 15 minut pečete v pečici. Tako se bo buča že prej zmehčala in se bo v lazanji le še dokončno pokuhala.

Zelenjavna lazanja z mesnim nadomestkom

Še ena lazanja, ki jo verjetno poznamo iz šole in vrtcev (ali sami ali pa preko svojih otrok) je krompirjeva lazanja, ki jo bolje poznamo pod imenom musaka. Ta je sicer tipično grška jed, a jo zaradi metode (zlaganja plasti eno na drugo) brez težav imenujemo tudi kar krompirjeva lazanja. Za vegetarijansko opcijo preskočite mleto meso in poskrbite, da bo bešamel okusen in kvaliteten. Poigrajte se z začimbami in sirom, dodate lahko ricotto, mozzarello, parmezan ali celo gorgonzolo.

Zelenjavne lazanje z mesnimi nadomestki

Klasična lazanja je pripravljena z mletim mesom, ni pa nujno, da za isto teksturo uporabimo meso. V tem primeru govorimo o zelenjavni lazanji z mesnimi nadomestki. Lazanja je v vsakem primeru bolj sočna in bolj okusna, če vanjo poleg bešamela in paradižnikove omake dodamo še zelenjavo, kot so jajčevci ali bučke. Vanjo se krasno poda tudi korenje, špinača, gobice, sveži paradižniki ipd. Če želite svojo zelenjavno lazanjo poslati na nov nivo okusa in strukture, kar bo vaši jedi dodalo novo dimenzijo, pa lahko vanjo dodate tudi mesne nadomestke. Ti poskrbijo, da tudi zapriseženi mesojedci iskreno uživajo med obrokom.

Namesto mesa lahko uporabite suhe sojine koščke, ki jih prej za nekaj minut namočite v vodo ali jušno osnovo (za več okusa); dobro odcedite in za tem dodate v omako in stvar je opravljena. Odlično se odrežejo tudi sesekljane ali naribane gobice – šampinjoni kot nevtralne gobe so pri tem hvaležna izbira. Uporabite lahko navaden ali dimljen tofu – nadrobite ga na pekač obložen s papirjem za peko in za nekaj minut postavite v prej ogreto pečico na visoko temperaturo (220°C); tako se bo zapekel in dobil hrustljavo strukturo, ki bo v omaki spominjala na mesno. V večjih supermarketih lahko kupite tudi sočno sojino »meso«, katerega ni potrebno predhodno namakati in se obnaša podobno kot navadno mleto meso. Rešitev za nadomeščanje mesa je še veliko. Če bi želeli v lazanjo dodati na primer puranje oz. piščančje meso, lahko namesto tega uporabite »jackfruit«, ki ga lahko kupite v DM-u ali v bio in eko trgovinah.

Zelenjavna lazanja

Lazanja potrebuje začimbe

V vsakem primeru je izjemno pomembno, da pri kuhi uporabljate prave začimbe. Te hrani dajo okus, ki ga želite pričarati. Najsi kuhate z mesom ali brez njega, hrana prevzame okus začimb, ki jih dodajate. Tako lahko veganske mesne nadomestke hitro spremenite v okusen grižljaj.

Za lazanjo so značilna mediteranska zelišča, kot so bazilika, origano, timijan, majaron, lovorov list, rožmarin, itd. V lazanjo ne pozabite dodati česna, ki ga lahko nadomestite tudi s česnom v prahu, soli in popra. Za tiste, ki imajo radi pikantne jedi lahko v omako za lazanjo dodate še kajenski poper ali drugo vrsto čilija v prahu. Če vseh teh začimb nimate doma, lahko za omako za lazanjo in tudi druge tovrstne omake uporabite mediteransko mešanico začimb.

Vse omenjene začimbe v tem prispevku dodate v košarico

Mediteranska Bazilika Origano Timijan Majaron Lovor Rožmarin Česen Sol Poper V košarico

 

Upam, da vam je prebrani članek dal kakšno idejo in morda razrešil kakšno dilemo. Želim vam obilico užitka v kuhanju in v obroku!

Prispevek je napisala Vita.

Deli s prijatelji