Zelenjavna lazanja

Vsi poznamo klasično lazanjo, ki jo lahko dobimo v vsaki restavraciji – testenine, omaka in meso. V resnici pa poznamo kup različnih lazanj. Sledeči recept sledi ideji originalne italijanske različice. V njej se ne skriva le omaka – vanjo so položeni večji kosi zelenjave, ki poskrbijo za svežino, sočnost in čvrstost. Priprava lazanje je preprosta, a zanjo potrebujete nekaj več časa kot za navadne testenine. Garantiramo pa vam, da je vredno.

Zelenjavna lazanja

Sestavine za zelenjavno lazanjo*:

*za 4 osebe.

  • 9 listov testenin za lazanjo
  • 3 žlice olivnega olja
  • ½ bučke
  • ½ jajčevca
  • 1 rdeča čebula
  • 400 ml mezge
  • ½ žličke bazilike
  • ½ žličke origana
  • ½ žličke timijana
  • ½ žličke česna v prahu
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli

Bešamel:

  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 zvrhani žlici polnozrnate moke
  • 200 ml mleka
  • ½ žličke soli
  • ščep popra
  • ščepec muškatnega oreščka
Priprava zelenjavne lazanje:
  1. Bučko in jajčevec narežemo na trakce. Čebulo nasekljamo na majhne koščke. Pripravljene bučke in jajčevci
  2. Olje segrejemo na srednjem ognju in popražimo čebulo. Dodamo mezgo in pomešamo, nato pa malo pokuhamo. Dodamo začimbe in jih dobro vmešamo v omako. Ogenj zmanjšamo in kuhamo omako, da se zgosti. Omaka za zelenjavno lazanjo
  3. Med tem pripravimo bešamel. Olje segrejemo in ko je vroče, odstavimo kozico z ognja in dodamo moko. Dobro pomešamo, nato pa dodamo le četrtino mleka. Moko in mleko dobro pomešamo, da dobimo kremo, nato dodamo še del mleka in spet dobro premešamo. Kozico postavimo na majhen ogenj in segrevamo, med tem pa nenehno mešamo. Dodamo še preostanek mleka, dobro premešamo in počakamo, da se zgosti. Bešamel omaka za zelenjavno lazanjo
  4. Odstavimo z ognja, pomešamo še paradižnikovo omako in tudi to odstavimo. Liste lazanje za 5 minut namočimo v vroči vodi. Testenine za zelenjavno lazanjo
  5. Pekač naoljimo in začnemo zlagati lazanjo. Najprej položimo na dno tri liste testenin, na katere namažemo paradižnikovo omako. To pokapamo z bešamelom in nanj položimo bučke. Sestavljanje zelenjavne lazanje 1Sestavljanje zelenjavne lazanje 2
  6. Sledi nov sloj treh listov testenin, paradižnikove omake in bešamela. Tokrat lazanjo obložimo z jajčevci. Sestavljanje zelenjavne lazanje 3
  7. Jajčevce pomažemo s še enim slojem paradižnikove omake, pokapamo z bešamelom, čezenj položimo zadnje tri liste testenin, na te pa razmažemo preostanek bešamela. Sestavljanje zelenjavne lazanje 4
  8. Sestavljeno lazanjo pečemo na 180 °C približno 35 minut.

Ko jo vzamemo iz pečice jo pustimo, da se malo ohladi, nato pa jo razrežemo na 4 kose in postrežemo.

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂