Zelenjava s polento

objavljeno v Recepti, Začimbe, Zelenjavne jedi

Sezona je ravno prava za ustvarjanje različnih jedilnikov, ki vsebujejo ogromno raznolike zelenjave. Tudi če vam kaka vrsta zelenjave ni všeč, jo boste z uporabo raznih začimb, spremenili v vam ugodno. Da pa ne bo energija od kosila prehitro izginila, zelenjavno jed obogatite s katero od polnovrednih žitaric. V našem receptu je to koruza, koruzni zdrob.

https://zacimbe.si/wp-content/uploads/2020/02/Zelenjava s polento končna jed

Kaj potrebujemo za pripravo zelenjave s polento:
  • pekač
  • pečico
  • nož
  • desko
  • 2 ponvi
  • kuhalnico
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo zelenjave s polento:
  • 150 g koruznega zdroba
  • 1 dl mleka
  • polovico pora
  • 2 naribana korenja
  • polovico zelene bučke
  • par cvetk cvetače
  • 1 čebulo
  • 1 veliko žlico zaseke
  • piment
  • mleti poper
  • kurkumo
  • zelenjavno osnovo
  • kumin
  • 1 kislo smetano – malo
  • 1 sladko smetano – mala
  • 2 jajci
  • parmezan
Začimbe za pripravo zelenjave s polento lahko dobite s klikom na spodnje gumbe:

Piment Mleti poper Kurkuma Zelenjavna osnova Kumin Dodaj vse v košarico

Zelenjava s polento sestavine

Postopek priprave zelenjave s polento:
  1. Operemo in narežemo vso zelenjavo, na drobne koščke oziroma trakove.
  2. Z zaseko najprej namastimo pekač in zaseko nato damo v ponev ter na njej popražimo čebulo z začimbami.
  3. Popraženi čebuli dodamo drobne cvetke cvetače in 2 žlici vode. Podušimo 10 minut.Zelenjava s polento predpriprava
  4. Posebej, na olju, popražimo por in bučke. Na koncu dodamo sveže, naribano korenje. Posolimo.
  5. Kislo smetano, sladko smetano in jajca zmešamo v enotno zmes. Po potrebi solimo.
  6. Vzamemo namaščen pekač in vanj enakomerno natresemo surov koruzni zdrob. Rahlo ga posolimo in prelijemo z mlekom. Preko koruznega zdroba enakomerno naložimo čebulo s cvetačo. Preko tega pa še bučke s porom in korenjem.Zelenjava s polento pred peko
  7. Vse skupaj prelijemo z jajčno mešanico in potresemo s parmezanom.
  8. Z vilicami naredimo par luknjic v zelenjavo,da tekočina pride tudi do koruznega zdroba. Pekač damo v ogreto pečico, za 30 minut, na 200 stopinj Celzija.Zelenjava s polento pečeno

Pripravljene jedi bo za 4 osebe, oziroma za pekač velikosti 20 X 30 centimetrov.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂