Zdravilna zelišča za mehur, ledvice in sečne poti

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Vsakemu izmed nas se je vsaj enkrat v življenju vnel mehur, pri ženskah je sicer to malo bolj pogosto, zato vam predstavljamo zdravilna zelišča, kako blažiti in preprečiti vnetja na naraven način.

Zdravilna zelišča za mehur - čaj iz koprive

Ledvice so zelo pomemben organ, saj tvorijo v telesu seč, s katerim odstranjujemo odpadne snovi iz telesa. Z drugo besedo predstavljajo ledvice čistilno napravo našega telesa. Velikokrat pa prihaja do vnetja, ki ga povzročajo bakterije. V nadaljevanju predstavljamo zdravilna zelišča za blaženje in preprečevanje le-tega.

Vednozeleni gornik – ursi čaj

Vednozeleni gornik je nizka grmičasta rastlina, ki vsebuje zdravilne učinkovine za zdravljenje okužb mehurja, ledvic in sečnih poti ter za lajšanje pekočega pogostega uriniranja. Uporabljajo se sveži ali posušeni listi največkrat v obliki čaja, ki deluje proti bakterijsko na telo. Je pa ob uporabi potrebno vedeti, da čaja ne smete piti več kot tri tedne, saj vsebuje tudi snovi, ki dražijo želodec.

Brusnice

Stoletja so že domačini iz Amerike uporabljali brusnice proti vnetnim boleznim mehurja, sečnih poti in ledvic. Brusnice vsebujejo veliko hipurne kisline, ki prvič preprečuje, da bi se bakterije prilepile na sluznico mehurja in hkrati zavira rast bakterij. Uporaba brusnic za blaženje vnetja je ali v obliki uživanja suhih brusnic, ali pitje brusničnega soka. Priporočljiv pa je tudi čaj iz listov brusnic, ki ga pripravimo tako, da dve čajni žlički prelijemo s hladno vodo in pustimo 10 ur. Čaj po 10 urah precedimo in spijemo dve skodelici segretega čaja dnevno.

Kamilica

Kamilica, zdravilna rastlina znana po celem svetu kot najboljše domače zdravilo, katere učinkovine delujejo tudi proti vnetju ledvic in mehurja.

Uporabljamo samo cvetove, cvetne popke in listke, ki jih nabiramo samo v sončnem vremenu, saj vsebujejo takrat največ olja. Sušimo jih nato v temi v tanki plasti in sušene hranimo v suhi nepredušni posodi.

Kopriva

Kopriva, znana po tem, da ob njenem dotiku doživimo pekoč občutek. Pri nas uspevata dve vrsti, mala in velika, in obe sta zdravilni. Njene zdravilne učinkovine pripomorejo k pospešenem izločevanjem seča in razstrupljanju telesa. Hkrati pa pomagajo pri revmatizmu in težavah z jetri in žolčem. Za čaj se uporabljajo listi koprive, ki jih je najboljše nabirati zgodaj spomladi in jeseni po dežju. Liste nato posušimo v temnem prostoru in suhe shranimo v nepredušno zaprti posodi.

Za pripravo čaja prelijemo dve čajni žlički suhih koprivnih listov za vodo, pustimo stati 10 minut in nato precedimo. Pomembno je, da ob vsaki skodelici čaja, spijemo zraven še kozarec vode.

Najpomembnejši napotek ob vnetju ledvic, mehurja, sečnih poti pa je zadostno pitje velikih količin vode, saj s tem odplaknemo iz telesa velik del bakterij in se naše telo lažje bori proti preostalim bakterijam.

 

Članek je prispevala Vesna.