Zavitek z lignji in špinačo

objavljeno v Recepti, Začimbe | 0

Danes bomo za kosilo združili tri markantne besede: lignji, špinača, Grčija. Kar nekako nenavadno gredo v uho, kajne? Nekako jih nismo navajeni skupaj. Sedaj temu ne bo več tako – od danes naprej se vam bodo v spominu vedno pojavile skupaj, ker ne boste zlahka pozabili doživetja, v katerega se podajate, ko se lotevate tega recepta. Uživajte v pripravi!

Zavitek z lignji in špinačo

Kaj potrebujemo za pripravo zavitka z lignji in špinačo:
  • nož
  • desko
  • cedilo
  • lonec
  • kuhalnico
  • pekač
  • peki papir
  • pečico
  • štedilnik

Sestavine za pripravo zavitka z lignji*:

*za 4 osebe

  • sezamovo olje (lahko tudi olje repice)
  • 4 stroke česna
  • 360 g lignjev
  • 600 g zmrznjene, spasirane špinače
  • pol čajne žličke začimbne mešanice Za grško solato
  • listnato testo
  • par rezin sira
Postopek priprave lignjev s špinačo v zavitku:
  1. Špinačo odtajamo in jo damo na cedilo, da se odvečna voda odcedi.
  2. Očiščene lignje narežemo na trakove in jih popražimo na olju s česnom, toliko da tekočina izpari. Priprava lignjev
  3. Dodamo odcejeno špinačo in še par minut popražimo.
  4. Dodamo začimbno mešanico Za grško solato in po potrebi še dosolimo. Priprava nadeva za zavitek
  5. Dobro premešamo in ponev odstavimo z ognja, da se vsebina ohladi.
  6. Pripravimo listnato testo in ga obložimo s sirom. Ne pretiravamo, ker ne želimo da bi bil nadev preveč “drseč”. En sloj rezin sira bo povsem dovolj.
  7. Na sir enakomerno porazdelimo lignje s špinačo. Zavitek z nadevom
  8. Testo z nadevom zavijemo v zavitek.
  9. Zavitek položimo na pekač obložen s peki papirjem in ga damo v pečico na 200 stopinj Celzija za 45 minut.

Rahlo ohlajen zavitek lahko postrežemo le s skledo sezonske oziroma priljubljene solate, kar bo zadostovalo za 3 osebe. Lahko pa ga postrežemo s porcijo pire krompirja, in skledo solate, potem se bodo najedle 4 osebe.

Nekaj nasvetov ob pripravi zavitka z lignji in špinačo:

Lignjev nikoli ne solimo medtem ko jih pražimo, ampak ko zaključimo s praženjem. S tem preprečimo gumijast efekt.

V sezoni, ko še ni polnih vrtov, se raje poslužujmo nakupa zmrznjene zelenjave. Zmrznjena zelenjava je bila obdelana v času njene obilne sezone. Sveža zelenjava, ki jo kupimo čez zimo (ko ni sezone), pa je prepotovala mnogo kilometrov, in verjetno ni dozorela v naravi.

Lignje s špinačo lahko pojeste kot samostojno jed, brez da jo zavijete v zavitek. Zraven ravno tako ponudite pire krompir in skledo solate. Količinsko bo potem recept zadostoval za dve osebi.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂