Začinjeni šampinjoni

Deli s prijatelji

Vsi vemo, da so lahko šampinjoni precej prazna jed. Te gobe nimajo izrazitega okusa in zato same jedi ne dajo posebnega čara. Veliko ljudi se jih raje izogne, ravno zato, da ne bi z jedjo razočarali. V resnici pa je vse v začimbah. In sploh jih ne potrebujemo veliko! Potrebno je le dodati prave začimbe v pravih količinah. Ta recept gotovo ne bo nikogar razočaral. Šampinjone lahko v tem primeru ponudite kot omako za testenine, jih vmešate v riž ali postrežete kot prilogo.

Pripravljeni začinjeni šampinjoni

Sestavine za začinjene šampinjone*:

za 3-4 osebe

 • 500 g rjavih šampinjonov
 • olivno olje
 • 8 srednje velikih strokov česna
 • 1 čajna žlička soli
 • 3 čajne žličke paprike v prahu
 • 3 čajne žličke timijana 
 • ½ čajne žličke popra
 • 3 jedilne žlice 100% arašidovega masla
Začimbe za pripravo začinjenih šampinjonov lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Paprika Timijan Poper Dodaj vse v košarico

Glavne začimbe za začinjene šampinjone

Začinjene šampinjone pripravimo na sledeč način:
 1. Gobice najprej operite in narežite na lističe, dovolj je debelina 2-3 milimetre.
 2. Na drobno nasekljajte česen. Z olivnim oljem na tanko prekrijte dno ponve in ga segrejte. Ko je olje toplo, dodajte česen in ga popražite. Ne pustite ga v olju dlje kot 3 minute, takoj ko začne dobivati barvo, v ponev dodajte gobe. Česen zagreni, če je rjavo zapečen, zato ga ves čas mešajte in bodite pozorni nanj. Pripravljanje začinjenih šampinjonov
 3. Ko so gobice v ponvi jih vsake toliko časa premešajte, sicer pa pustite, da spustijo vodo, se malo pokuhajo in nato rahlo zapečejo.
 4. Dodajte začimbe, solite, dobro premešajte, nato pa dodajte arašidovo maslo. Dobro premešajte, da se arašidovo maslo razpusti in vmeša med gobice.
 5. Jed je pripravljena!
Nekaj nasvetov

Rjavi šampinjoni imajo malo močnejšo aromo kot beli. Sama jih raje uporabljam pri kuhanju, ne bo pa nič narobe, če uporabite bele šampinjone.

100% arašidovo maslo: če kupite navadno arašidovo maslo, obrnete kozarček in si preberete sestavine, boste ugotovili, da je dodan sladkor (največkrat dekstroza), nekaj konzervansov, ojačevalcev okusa, sol in morda še kaj. 100% arašidovo maslo ne vsebuje nič drugega kot pražene arašide. Zaradi tega ima nežnejšo aromo in je manj sladek, s tem pa tudi bolj zdrav. Je odličen vir beljakovin (arašidi so stročnice – 26g beljakovin na 100g), hitro pa se lahko iz zdravega dodatka jedi spremeni v nezdravo živilo (če kupujemo arašidovo maslo z dodanimi sestavinami). Najbolje je, če ga naredimo sami, nimamo pa vedno časa za to, zato je dobro, da vemo, kaj kupujemo. Arašidovo maslo, ki ga pripravimo sami, zdrži dovolj dolgo, saj ima veliko maščobe, zaradi katere se ne pokvari hitro.

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji