Začimbe za vlaganje kumaric in paprike

Eden lepših občutkov je, ko je naš trud na vrtu nagrajen s plodovi narave. Večkrat se zgodi, da pridelamo več zelenjave, kot pa jo lahko sproti pojemo. Odličen način kako nekaj zelenjave shraniti za kasnejše dni, je vlaganje. Dobra stvar pri vlaganju je tudi ta, da lahko vlagamo skoraj vso zelenjavo – ne samo kumaric, temve tudi korenček, papriko, rdečo peso, repo … Končni rezultat je vedno odličen, če se priprave lotimo na pravi način.

Najprej nekaj osnovnih informacij za vlaganje:

ZELENJAVA

Pomembno je, da za vlaganje vedno uporabimo svežo in najboljšo zelenjavo, saj se slabša (npr. nagnita) zelo rada hitro pokvari. Dobro jo operemo in po potrebi narežemo.

KOZARCI

Pozorni moramo biti na to, da so kozarci, ki jih uporabljamo za vlaganje, zelo dobro očiščeni. Isto velja tudi za pokrovčke. Priporočamo tudi, da jih pred uporabo sterilzirate. To naredite tako, da jih v pečici 10 – 15 minut segrevate na 110 °C. Na ta način se uničijo morebitne bakterije in spore.

SLANICA

Za hitro pripravljeno vloženo zelenjavo navadno naredimo slanico, kjer sta razmerje kisa in vode enaka (1:1). Seveda lahko razmerje prilagodimo svojemu okusu. Sicer za vlaganje lahko uporabimo katerokoli vrsto kisa, najpogosteje pa se zagtovo  uporablja kar “kis za vlaganje”.

ZAČIMBE za vlaganje zelenjave

Načeloma lahko skoraj pri katerikoli zelenjavi uporabimo naslednje začimbe:

posušene začimbe: timijan, rožmarin, origano, koper, majaron, lovor
cele začimbe: gorčična semena, semena koriandra, poper, čili kosmiči
mlete začimbe: kurkuma ali dimljena paprika: te dve dodata tako okus, kot tudi barvo.

V trgovinah obstajajo tudi že vnaprej pripravljene mešanice začimb za vlaganje, a če jih odmerjamo sami, jih lahko povsem prilagodimo svojemu okusu in željam.


Katere začimbe uporabiti pri vlaganju KUMARIC?

Ideja za pripravo kislih kumaric 1:
šalotka, svež česen, hrenova korenina, janež, koper, črni poper. + sol in sladkor

Ideja za pripravo kislih kumaric 2:
cela gorčična semena, črni poper, koper, semena koriandra in komarčka + sol in sladkor

Ideja za pripravo kislih kumaric 3:
koriandrova semena in gorčična semena, lovorov list, črni poper + sol in sladkor

Vložene kumarice
Vložene kumarice

Kako vlagamo kumare:

  • V kozarec tesno natlačimo kumare.
  • Dodamo začimbe.
  • V večji posodi segrejemo vodo in kis pripravimo (razmerje: 1/3 kisa in 2/3 vode ali pa ½ in ½ – odvisno od okusa). Zraven dodamo še sladkor in sol.
  • Nato kumare v kozarcu zalijemo vročo mešanico.
  • Počasi ohlajamo in shranimo na temnem in hladnem prostoru.

Katere začimbe uporabiti pri vlaganju PAPRIKE?

Ideja za pripravo vložene paprike 1:
šalotka + celi črni poper, lovorov list + sol in sladkor

Ideja za pripravo vlpžene paprika 2:
celi črni poper, česnov strok, lovorov list, gorčična semena + sol in sladkor

Kako vložiti paprike?

  • Vse sestavine (kis, voda olje, sladkor, sol) prenesemo v lonec, postavimo na ogenj, zavremo. Ko zavre, zložimo v posodo očiščene paprike. Kuhamo tako dolgo, dokler ne spremenijo barve. Nato papriko takoj prenesemo v kozarce.
  • Dodamo začimbe.
  • Ko se oboje malo ohladi, paprike zalijemo še s precej vročo tekočino. Kozarce tesno zapremo, zavijem v deko in počasi ohlajamo.
  • Nato shranimo v temnem in hladnem prostoru.