Začimbe za tatarski biftek

objavljeno v Mesne jedi, Nasveti in ideje, Recepti

Tatarski biftek je v mnogih delih Slovenije nepogrešljiva zimska poslastica. Ga poznate?

Gre za hladno mesno delikateso, ki se navadno postreže s popečenimi kruhki in maslom. V preteklosti je veljal za nekaj zelo prestižnega in večina si je to poslastico lahko privoščila le ob večjih, navadno zimskih praznikih – ob božiču, še bolj gotovo pa na silvestrovo.. Danes je dostopnost tatarskega biftka večja; vse dni v letu ga skoraj zagotovo lahko dobimo v vseh boljših mesnicah, še vedno pa je njegova “največja poraba” vezana na december …

Tatarski biftek
Tatarski biftek
Mmmm, tatarski biftek …

Čeprav včasih na prvi pogled ta jed oziroma pasta ne izgleda tako okusno, to vsekakor je! Marsikoga šokira še dodatna informacija, da gre za surovo meso. Toda – brez skrbi! Mojstri že vedo, kako pravilno ravnati s takim kosom mesa. In verjamite, to je eno od tistih živil, ki ga enostavno morate poskusiti, da boste razumeli, zakaj je pri večini ljudi tako priljubljen …

Najboljši tatarski biftki so pripravljeni iz govejega mesa, natančneje pljučne pečenke, ki se jo lahko imenuje tudi pljučni file. Ljubitelji steakov ta kos zagotovo poznajo, saj gre za kos mesa, ki ga – če ga izrežejo skupaj s kostjo – imenujejo T-bone steak. Gre za najmehkejši kos mesa, ki ga je greh predolgo termično obdelovati. Navadno se meso zgolj marinara, nareže na želene kose in hitro popeče. Ali pa se iz njega pripravi odličen tatarski biftek! Le, da tu ne gre za cel kos mesa (steak), temveč za namaz oziroma nekakšno pašteto, ki jo pripravimo iz dobro uležanega kosa mesa.

Kos dobrega mesa imamo izbran, kaj pa zdaj …

Kos mesa seveda ni edina sestavina, ki jo potrebujemo za pripravo tatarskega biftka. Recepti se med seboj razlikujejo, a skoraj povsod je zraven vmešanih še veliko sestavin. Glavne so zagotovo: kos kakovostnega mesa (pljučno pečenko lahko nadomestimo tudi s kakšnim cenejšim kosom; za nasvet vprašamo mesarja), začimbe, čebula, inčuni, kapre …

Katere začimbe izbrati za tatarski biftek?

Tudi začimbe se razlikujejo glede na recepte, v glavnem pa bifteka ne morete pripraviti brez:

soli, popra, mlete sladke ali pekoče paprike, peteršilja in mletih gorčičnih semen. Nekateri zraven dodajo tudi malo v prah mlete čebule in česna. Seveda pa mora biftek vsebovati tudi pekoče začimbe. Če nismo njihov velik ljubitelj, the začimb dodamo malo manj, drugače pa malo več. Priporočamo, da dodate dve začimbi: kajenski poper in tabasco mleti čili. Ljubiteljem pekočega priporočamo tudi kajenski čili s17.

Začimbe za tatarski biftek lahko dobite pri nas s klikom na spodnje gumbe
Mleta gorčična semena Peteršilj Kajenski poper Mleta čebula Morska sol Črni poper Kajenski čili S17 Česen Sladka paprika Dodaj vse v košarico
In kako se tatarski biftek pripravi – recept?
  • Izberemo kakovostne sestavine.
  • Pripravimo meso. Dobro ga očistimo (porežemo žilice in maščobe) ter ga drobno nasekljamo. To namesto nas lahko stori tud mesar.
  • Pripravimo in drobno nasekljamo še ostale sestavine. Le-te se razlikujejo glede na recept. Navadno gre za sesekljano čebulo, kumarice, inčune, kapre.
  • Dobro ZAČINIMO!

Sol, poper, mleta sladka ali pekoča paprike, pateršilja in mleta gorčična semena. Nekateri zraven dodajo tudi malo v prah mlete čebule in česna. Seveda pa mora biftek vsebovati tudi pekoče začimbe. Če nismo njihov velik ljubitelj, the začimb dodamo malo manj, drugače pa malo več. Priporočamo, da dodate dve začimbi: kajenski poper in tabasco mleti čili.

 

 

 

 

 

 

  • Zmešamo vse sestavine. Nekateri jih zmeljejo v multipraktiku. Zraven dodate lahko še gorčico in majonezo.
  • Narejeno maso damo počivati v hladilnik za nekaj ur.
    ČILI ČAR ekstra deviško olivno olje Habanero 6/10
    Olivno olje Čili čar

Ko je biftek pripravljen, ga serviramo s kakovostnim maslom in popečenimi kruhki. Zraven se poda tudi nakockan sir, po katerem lahko za piko na i nakapamo malo pekočega oziroma s čiliji aromatiziranega olivnega olja Čiličar.

Pa dober tek!

Ekipa začimbe.si