Začimbe za rebra

Deli s prijatelji

Najboljše začimbe za rebra, s katerimi boste dosegli aromatične in s kosti padajoče mehke grižljaje, ni tekoča omaka ali marinada – vse kar potrebujete je domača suha mešanica iz začimb in zelišč, ki jih imate verjetno že zdaj v svoji shrambi. Če pa vam kaj manjka jih lahko dobite pri nas.

Začimbe za rebra

 

 

Najverjetneje mislite, da rebra pripravljamo tako kot zrezek ali hamburger – surova rebra preprosto položimo v pečico ali na žar, nato jih premažemo z omako BBQ in pečemo, dokler niso povsem pečena. Rezultat te brezglave tehnike so rebra, ki so brez okusa, trda in na koncu zaradi sladkorjev v omaki za žar prežgana oz. skoraj zažgana.

Rebra potrebujejo čas! Počasna peka pri nižji temparaturi poskrbi, da se trda vlakna razgradijo in omehčajo. Ključ do odličnih reber je tudi suho vtiranje začimb, ta se vpijejo v meso, izvabljajo vlago, da se ta zmehča in dodajo okus, ki spominja na več ur ali celo dni mariniranega mesa v hladilniku.

Veliko kuharskih mojstrov svoj recepti za suho vtiranje varuje in hrani le zase. Nekateri tej mešanici začimb pravijo “čarobni prah”. Z njim lahko začinimo najboljša rebra na žaru, lahko pa ga uporabimo tudi za piščanca, svinjski kotlet, zrezek ali druge kose govedine.
Vas zanima kaj nikoli ne sme manjkati v tej mešanici začimb in kaj je njegova skrivna sestavina? Berite dalje.

Kako pripravite suho mešanico?

Suho mešanico je izjemno enostavno pripraviti v lastni kuhinji s preprosto kombinacijo zelišč, začimb, soli in sladkorjev, ki verjetno že nestrpno čakajo v omarici z začimbami. Mešanico zlahka prilagodite, da ustreza vašemu okusu.

Za vtiranje obstajajo štiri sestavine, ki bodo meso ne le aromatizirale, temveč ga tudi zmehčale.

 • Sol: Namesto kuhinjske soli vedno uporabimo kosher sol, ker je preprosto boljšega okusa. Kosher sol ne vsebuje joda, zato nima okusa po kemikalijah, večji kristali pa so idealni za črpanje vlage iz mesa.
 • Sladkor: Rjavi sladkor doda mesu okus po karamelizirani melasi in se ne zažge tako hitro kot predelani beli sladkor, kar omogoča daljše kuhanje.
 • Zelišča in začimbe: Čeprav imajo začimbe same po sebi močan okus, se zlijejo z mesom in dodajo ravno pravšnjo količino okusa.
Za pripravo začimb za rebra potrebujemo naslednje sestavine:

Količina v receptu zadostuje za približno 3kg rebrc. Zgornji recept je odlično izhodišče za pripravo svoje mešanice začimb za rebra. Vas pa spodbujamo, da recept prilagajate in tako najdete tisti svoj najboljši okus, ki bo na kocu samo vaš.

Začimbe za rebra lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Paprika sladka – mleta Rjavi trsni sladkor Dimljena sladka paprika – mleta Česen – mleti Rumena gorčica – mleta Semena zelene Kraljeva sol – mleta – nejodirana Kajenski poper – mleti Dodaj vse v košarico

 

Začimbe za rebra

 

Za pripravo začimb za rebra potrebujemo naslednje pripomočke:
 • Posodo
 • Čajno žličko
Začimbe za rebra in pečena rebra se pripravijo na sledeč način:
 1. Vse sestavine dobro premešajte. (Mešanico lahko enostavno pripravite vnaprej in jo podvojite ali celo potrojite, odvisno od količine mesa.)
 2. Rebra začinite tako, da pripravljeno mešanico vtrete na obe strani reber, jih zavijete v kuhinjsko ali aluminijasto folijo, nato pa jih vsaj 4 ure, optimalno pa 24 – 48 ur hranite v hladilniku.
 3. Rebra počasi pecite v pečici ali jih skuhajte pod pritiskom v ekonom loncu, nato pa jih na žaru ali v pečici začinite z omako za žar.
Nasveti za “custumizacijo”:

Kot vse mešanice začimb lahko tudi to mešanico prilagodite svojemu okusu!

 • Če imate radi manj sladko, uporabite manj rjavega sladkorja (zmanjšajte ga na 2 žlici) ali ga zamenjajte s kokosovim sladkorjem.
 • Po želji dodajte več popra ali zmanjšajte količino soli.
 • Izpustite kakšno začimbo in jo zamenjajte s cimetom ali muškatnim oreščkom.
 • Če ne marate pikantnega, izpustite kajenski poper.
 • Dodajte rdečo čili papriko ali Habanero čili za bolj kompleksne pikantne note.
 • Dodajte kumin ali koriander za še več globine.
Začimbe za rebra lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Cimet – mleti Muškatni orešček – mleti Paprika pekoča – mleta Habanero čili posip Kumin – mleti Koriander – mleti

 

Kako shranjevati začimbno mešanico za rebra:

To začimbno mešanico lahko hranite v nepredušno zaprti posodi v shrambi z ostalimi zelišči in začimbami in jasno označenim datumom približno pol leta.

Začimbe za rebra

Pa dober tek! 🙂

 

Deli s prijatelji