Začimbe za mesno rižoto

Deli s prijatelji

Počasi kuhana, okusna italijanska goveja rižota. Pikantna, pomirjujoča in slastno topla za čudovit jesenski ali zimski obrok.

Začimbe za mesno rižoto

Najbolj pogosta napaka pri kuhanju rižote je napačna izbira riža. Za rižote se priporoča uporaba Arborio riža, saj ta vsebuje veliko škroba in poskrbi za kremasto teksturo jedi.

Mesna rižota je ena naših najljubših jedi. Njena priprava je zelo preprosta, le čas zanjo potrebujemo – to je navsezadnje rižota!

Za pripravo mesne rižote potrebujemo naslednje sestavine:
  • 500 g riža Arborio ali katerega koli drugega riža primernega za rižoto
  • 700 g govedine
  • 60 g masla
  • Žlico ali dve olivnega olja
  • 1 srednjo veliko čebulo, sesekljano
  • 1 strok česna, sesekljanega
  • 1 žlico suhe bazilike
  • 1 žlico majarona
  • 1 žlico origana
  • 1 žlico rožmarina
  • 1 žlico timijana
  • Sol in poper 
  • 2 dcl suhega belega vina
  • 1,5l goveje juhe
Začimbe za mesno rižoto lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Bazilika – narezana Majaron – drobljen Turški origano Rožmarin – narezan Timijan – mleti Kraljeva sol – mleta – nejodirana Črni poper – mleti Dodaj vse v košarico

 

Začimbe za mesno rižoto

Za pripravo mesne rižote potrebujemo naslednje pripomočke:
  • Veliko ponev
  • Kuhalnico
  • Nož in desko za seklanje čebule in česna
  • Strgalo za parmezan, po želji
Mesna rižota se pripravi na sledeč način:
  1. Meso začinite, narežite in ga na srednji temperaturi počasi popecite v veliki ponvi. Ko meso porumeni, ga odstranite iz ponve in pustite na strani.
  2. V tej isti ponvi stopite maslo in dodajte sesekljano čebulo. Ko se zlato obarva, v ponev prilijte vino in pustite, da se kuha, dokler ne izhlapi.
  3. Ko vino izpari, v ponev dodajte koščke govejega mesa z oljčnim oljem, česnom, vsemi začimbami in čebulo.
  4. Dodajte govejo juho in riž. Pokrijte in dušite približno eno uro ali več. Pogosto mešajte!
  5. Ko riž doseže stopnjo al dente, rižoto odstavite s štedilnika in po vrhu potresite poper.
  6. Lahko potresete tudi parmezan, vendar ni nujno. V vsakem primeru je rižota zelo okusna!

 

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji